Mozaik

Olyan hideg volt reggel, hogy röptében megfagyott a víz a Bükkben

horváth csongor
horváth csongor
A vízröptetéshez elegendőek voltak a mínuszok.

Alig egy éve írtunk arról, hogy a nagy mínuszokban a Bükk-fennsík egyik töbörjében röptében megfagyott a víz.

Kapcsolódó
Mínusz 50 fokban fotózta le magát egy nő Jakutföldön
Jakutföld egyes részein mínusz 67 fokot mértek.

A Kerékgyártó Róbert által üzemeltetett online mérőállomás adatai ugyan nem tekinthetők hivatalosnak, de ez a tényeken nem változtat: azon a bizonyos 2021. februári napon -35.5 fokot mértek a nagymezői töbörben.

horváth csongor

Mi a töbör?

A töbör jellegzetes felszíni karsztforma, a Bükk-fennsíkon nagyjából 750 méteres magasságban lévő Nagymezőn számos ilyen kerekded, zárt szintvonalú mélyedés található.

 

Átmérőjük a néhány méterestől a néhány száz méteresig terjed.

 

Ezekben a lefolyástalan gödrökben speciális mikroklimatikus viszonyok uralkodnak, ennek köszönhető, hogy a töbrök alján akár nyári éjszakákon is lehetnek mínuszok, mint arra volt is már példa.

Mivel a meteorológia előrejelzések 2022. január 13-ikára az idei tél eddigi leghidegebb hajnalát prognosztizálták, Kerékgyártó Róbert és fotós barátja, Horváth Csongor ellátogattak a nagymezői töbörhöz.

Az állomás napeleme sajnos nem töltött megfelelően, így a pontos hőmérsékletet nem sikerült a helyszínen leolvasni – erre az adatok elemzésekor a hét végén kerül sor -, annyi azonban bizonyos, hogy röpködtek a mínuszok, hajnalban biztosan -20 fok alatt lehetett a hőmérséklet.

horváth csongor

Most ugyan nem volt annyira hideg, mint tavaly, de a vízreptetéshez elég volt.  Én reggel 8-kor értem a töbörbe, akkor -19 fokot mutatott a hőmérő

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Horváth Csongor, aki felvételein megmutatta, milyen egy zúzmarás, fagyos reggel a Bükk-fennsíkon, ahol rötében megfagy a víz.

horváth csongor
Kapcsolódó
-43 fokot mértek a világ leghidegebb falujában
Januárban ettől is hidegebb lesz Ojmjakonban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik