Kinizsi-vár hivatalos oldal/Facebook
Mozaik

Régi pompájában tündököl nyártól a Kinizsi vár

A vár felújított udvarát a tervek szerint már húsvétkor megnyitják a látogatók előtt.

A tervek szerint interaktív kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkozások és kulturális rendezvények fogadják majd az érdeklődőket a megújult nagyvázsonyi várnál, aminek húsvétkor megnyílik az udvara, nyártól pedig a teljes Kinizsi vár látogatható lesz, írta meg az MTI.

2018-ban régészeti, művészettörténeti és falkutatások kezdődtek a Veszprém megyei Nagyvázsonyban lévő várban, a mostani fejlesztés eredményeként pedig visszaadták az erőd egykori küllemét.

Kapcsolódó

A vár története a 14. és 15. század fordulóján kezdődött, amikor a Vezsenyi-család felépítette az akkor még csak udvarház méretű épületet. Ennek helyén emeltette 1463-64 körül Vezsenyi László, Mátyás király lovászmestere Vázsonykő várát, amely a mai belső várral volt azonos. Az épület egyik leghíresebb tulajdonosa Kinizsi Pál volt, akinek 1473-ban a király adományozta oda az erődöt, melyet átépített és kibővített. Ekkor készült el az ötszintes lakótorony és a nyugati szárny második emelete.

Az évszázadok alatt a Kinizsi vár végvári szerepet is betöltött, volt Bocskai István, Bethlen Gábor, majd Thököly Imre kezén is. A Rákóczi-szabadságharc után elvesztette hadi jelentőségét, az új tulajdonos, a Zichy család uradalmi börtönként és gazdasági célokra használta

– áll a közleményben.

A helyreállító munkák 1954-ben kezdődtek, ekkor költözött ki a lakótoronyból utolsó lakója. A régészeti feltárások 1955 és 1960 között folytak.

A vár felújított udvarát a tervek szerint már húsvétkor megnyitják a látogatók előtt.

Kapcsolódó
Új ruhába öltözik a Balaton-felvidék egyik legszebb vára
A vár keleti szárnya és a Csabi torony is megújul.