Idén megkétszereződött a tűzesetek száma

A tűzesetek száma odafigyeléssel csökkenthető.
Kapcsolódó cikkek

Csaknem kétszer annyi tűz keletkezett idén a szabadban, mint tavaly ilyenkor. Az esetek száma meghaladja a tízezret, míg a leégett terület nagysága 331 négyzetkilométert tesz ki, ami majdnem tízszerese a 2021-ben leégett terület nagyságának. Csak ebben a hónapban 971 szabadtéri tűz keletkezett, ami tavaly júniushoz képest 9 százalékos emelkedést jelent, írja a baon.hu.

Kapcsolódó
Már hat megyében él a tűzgyújtási tilalom
A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt megnőtt a kockázata a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának.

Az idei szabadtéri tüzek 54 százaléka a mezőgazdaságot érintette. A tavalyi évhez képest lényegesen több az aratással összefüggő tűz, és a keletkezett károk mértéke is nagyobb. Idén júniusban 47 gabonatábla gyulladt ki, 338 hektár égett le. 2021-hez képest a gabonatáblákban keletkezett tüzek száma 571 százalékkal, a leégett gabonatáblák nagysága pedig harmincháromszorosával nőtt

– mondta a portál érdfeklődésére Mukics Dániel tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Mezőgazdasági munkagép szerencsére kevesebb gyulladt ki, mint tavaly.

A katasztrófavédelem idén is kiemelt figyelmet fordít az agráriumban keletkező tüzek megelőzésére. Egyrészt ellenőrzik a mezőgazdasági gépeket és a mezőgazdasági épületek tűzvédelmi állapotát, másrészt folyamatos kapcsolatban állnak a gazdákkal, akiknek megelőzést célzó tanácsokat adnak.

Az évről évre előforduló hibák kiküszöbölése érdekében a hatósági ellenőrzések mellett tűzbiztonsági konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a gazdák számára. Részt vesznek a gépek műszaki ellenőrzésén, és felhívják a figyelmet a leggyakoribb hibákra.

A mezőgazdasági tüzek elkerülése érdekében az alábbiakat érdemes szem előtt tartani:

Kapcsolódó
Szélsőségesebb erdőtüzekre kell készülnünk a jövőben
A század végéig mintegy 50 százalékkal nő az extrém erdőtüzek száma, írta jelentésében az ENSZ.