Mozaik

Kullancsok százait „jelentették fel” Magyarországon

Getty Images
Getty Images

Hatalmas sikert aratott a magyar citizen science, vagyis a „több szem többet lát” elve alapján működő módszer: kiderült, hogy él-e Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes Magyarországon, számolt be róla a Qubit.

A cikk szerint az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai azért hozták létre a kullancsfigyelo.hu weboldalt, hogy ennek a két fajnak az elterjedtségéről szerezzenek információkat, ezért arra kérték a kullancsfigyelőket, hogy fényképezzék le a parazitákat, és segítsenek Hyalommákat találni.

Ennek elég komoly jelentősége van, hiszen több kullancsfaj is veszélyes betegséget terjeszt. A szóban forgó kullancs egyedeire Magyarországon 2019-ben és 2021-ben is rátaláltak vándormadarakon, amelyek az eredeti elterjedési területükről ide is elhozzák a fiatal (lárva vagy nimfa stádiumban lévő) rovarokat. Legelőször, 2009-ben a Margit-szigeten figyeltek meg egy nimfát, vagyis nem kifejlett egyedet, amelyet vélhetően véletlenül hurcoltak be, tavaly pedig egy Vas megyei településen észleltek egy kifejlett példányt, amely egy kutyán élősködött, írja a Qubit.

Kapcsolódó
Lyme-kór mentes Magyarországot: tények és tévhitek a kullancs terjedéséről
A lovak, juhok és szarvasmarhák véréből egyszerre akár több száz parazita is lakomázhat.

Földvári Gábor kullancskutató és társai eddig úgy vélték, hogy Európában ezek az élősködök nem maradnak meg Európában, de úgy tűnik, hazánkban is akad belőlük.

A lap által szemlézett, nemrégiben megjelent tanulmány szerint a szorgalmas kullancsfeljelentők 137 kullancsot és több száz, kullancsokról készült fényképet küldtek a kutatóknak.

Ezek többsége az itthon őshonos és gyakori közönséges kullancs volt (Ixodes ricinus), de akadtak köztük kutyakullancsok (Dermacentor reticulatus) és birkakullancsok (Dermacentor marginatus), valamint a Haemaphysalis inermis faj képviselőit is több ízben feljelentették. Ezek tehát jelen vannak hazánkban, de a krími-kongói vérzéses lázat nem terjesztik. Más betegségeket viszont annál inkább, az egyik leggyakoribb faj, a közönséges kullancs csípése például életre szóló vöröshús-allergiát is okozhat. Földvári szerint ugyanakkor pánikra nincs ok, a kullancs mielőbbi eltávolításával minimálisra csökkenthető a betegség kockázata.

Visszatérve a Hyalomma fajra, abból két begyűjtött egyed állt rendelkezésre a kullancsmonitorozás során, de azokról nem lehet megállapítani, hogy a telet is átvészelték-e itthon, de ez nem lehetetlen a nemzetközi kutatási eredmények alapján.

Getty Images

A krími-kongói vérzéses láz legfőbb terjesztője biztosan a Hyalomma marginatum maradt. Egy 2021-es magyar tanulmány szerint az Afrikában, Ázsiában, a Közel-Keleten és a Balkánon terjedő betegség elleni antitestek a vizsgált vérminták 0,37 százalékában volt kimutatható: a 2700 vérminta közül tízben találták meg a CCHF nyomát. Ez nem túl sok, de ahhoz épp elég, hogy a tanulmány szerzői szükségesnek érezzék figyelmeztetni a veszélynek leginkább kitett munkavégzőket (erdészeket, vadászokat) és az orvosokat a fertőzés veszélyére.

Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert a CCHF a húsallergiához hasonlóan nem túl ismert betegség, ennek megfelelően a diagnosztizálása is nehézségekbe ütközhet.

A Hyalomma magyarországi jelenlétéről egyébként a kutatók továbbra is bejelentéseket várnak. A felfedezett kullancsokat továbbra is be lehet küldeni a kutatóknak, ahogyan fényképeket is lehet róluk készíteni.

Kapcsolódó
Nincs többé kullancsszezon, egész évben támadnak a vérszívók
Több mint 42 faja közül csupán egy tucat támadja az embert és a társállatainkat, de ez is éppen elég.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik