Mozaik

Veszélyes új kullancsfajokat találtak Magyarországon

Halálos betegségeket is terjeszthetnek az aprócska vérszívók.

Néhány hete egy új rókakullancs alfaj jelent meg a Dunántúlon: Somogy és Tolna megyében állatorvosok figyeltek fel az aranysakálokon élősködő különös vérszívókra.

Ahogy korábban hírt adtunk róla, a kullancsok száma az enyhébb, fagymentes telek miatt folyamatosan nő, hiszen az előző évi populáció nem pusztul el a tél folyamán, így megnő az általuk terjesztett betegségek kockázata a lakosság körében. A 42 fajta kullancs 12 féle betegséget terjeszthet, melyek közül több súlyos, életveszélyes az ember számára.

Kullancsvírust tartalmazhat a nyers házi tej
Szinte a fél ország rizikós területnek számít.

A kullancsok ízelt lábú, vérszívó élősködők. Két nagy csoportra oszlanak, egy részük a fűszálakról támad, a másik csoportba tartozó kullancsok pedig a falevelekről hullanak áldozatuk testére.

Hazánkban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és a kutyakullancs (Dermacentor reticulatus) a legelterjedtebb. A közönséges kullancs a fák lombjáról ugrik le, a kutyakullancs viszont a fűszálakról kapaszkodik fel áldozatára.

A közelmúltban Somogy és Tolna megyében aranysakálokon találtak a helyi szakemberek egy új fajta, migráns kullancsot. A kifejezés azt jelenti, hogy ez az alfaj nem őshonos a területen, de legalább annyira veszélyes, mint társai.

Dr. Kapiller Zoltán zoológus-állatorvos, a Magyar Kullancsszövetség elnök a Sokszínű Vidék megkeresésére arról beszélt, az aranysakál északra húzódásával megjelent Magyarországon egy új kullancs, mely valószínűleg a rókakullancs egyik alfaja lehet.

Tudományos biztonsággal még nem lehet kijelenteni, majd csak akkor, ha az összes fejlődési alakját megfigyelték nálunk

– fogalmazott.

A kullancsok gyakran a házi kedvencekről jutnak az ember testére – Fotó: Pixabay

A szakember szerint a közelmúltban egy Borsod megyei állattartó telepen egy másik nem őshonos kullancsfaj is felbukkant, ám ezt az állatot a terület szakszerű kémiai kezelésével megsemmisítették a helyi szakemberek. Ez a faj akár a mediterrán foltos lázat is terjeszthette volna, így érthető a fokozott óvatosság az állatorvosok részéről.

A kullancsok állatokra és emberekre egyaránt veszélyes betegségeket hordozhatnak, a 12 féle betegség közül több súlyos, életveszélyes az emberre. Szélesebb körben ismert a Lyme-kór és a vírusos agyhártyagyulladás, többek között ezért különösen fontos a vérszívók elleni védekezés.

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület munkatársa közölte, néhány héten belül megjelenik a Magyar Cserkészszövetség megkeresésére készülő Digitális Kullancskalauz, mely szinte minden fontos információt tartalmaz a Magyarországon előforduló kullancsfajokkal kapcsolatban. Formálódik telefonos applikációjuk is, melyet turisták számára készítenek. Az okos alkalmazás segítségével egy adott terület kullancsfertőzöttsége mellett a legközelebbi gyógyszertárak helyét is megtudhatjuk majd.

A kullancsokról és az ellenük való hatékony védekezésről bővebb információkat az Egyesület honlapjáról kaphatunk.

Baromfiudvarral védekezhetünk a kullancsok ellen
Ha kertünkben kevesebb kullancsot szeretnénk, akkor próbáljuk ki a tyúkok erejét.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik