Mozaik

Fontos a védőoltás: idén korábban támadnak a kullancsok

A kirándulni jó, de mielőtt elindul valaki, érdemes felkészülni és körültekintően védekezni a kullancsok ellen.

A kullancsszezon idén sem marad el, érdemes időben elkezdeni a felkészülést.

Kullancsokkal ma már a városokban is lehet találkozni, így nem csak azoknak kell odafigyelni, akik az erdőt járják, akik kirándulnak.

Az enyhe idő miatt idén az átlagnál korábban kell számítani a kullancsveszélyre, ezért az állat által terjesztett fertőző betegségek elleni védőoltásokat is előbb kell beadatni – mondta a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke egy háttérbeszélgetésen szerdán, írta az MTI.

Póta György felhívta a figyelmet, hogy az enyhe tél miatt a kullancsok átteleltek, előbb aktívak és korábban szaporodnak, ezért az általuk terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancs-encephalitis) elleni védőoltást mielőbb be kell adatni.

A teljes védettséghez egy-három hónap különbséggel két oltásra van szükség, így tavaszra, nyár elejére fejti ki az oltás a védő hatását

– hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, egy év múlva ismétlőoltást kell kérni.

Fotó: Pixabay.com

Felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy az oltás nem a csípés és a rovar bőrbe jutása ellen véd, hanem az általa terjesztett vírusos agyhártyagyulladás kialakulása ellen, amely súlyos, nem ritkán maradványtünetekkel gyógyuló betegség.

Az adatok szerint olyan helyeken, országokban is megjelentek már a kullancsok, ahol eddig ritkán lehetett találkozni velük. Magyarország a kullancsok által közepesen fertőzött országok közé tartozik, jobban oda kell figyelni az ország délnyugati részén és az északi határ középső szakaszán.

A kullancsok több, az emberre veszélyes kórokozót hordoznak és terjesztenek, amelyek komoly betegségeket képesek okozni, maradandó következményekkel. A betegségek közül a két legismertebb – és egyúttal legveszélyesebb – a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (vagyis a kullancsenkefalitisz) illetve a Lyme-kór, hívja fel a figyelmet a kullancsveszely.hu.

A kirándulni jó, de mielőtt elindul valaki, érdemes tehát felkészülni és körültekintően védekezni a kullancsok ellen.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons/John Tann

Kutyák, akik egészen másképp szeretik a túrázást, mint a gazdijuk
Ha egy kutya elfárad, akkor nincs mit tenni, vinni kell!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik