Mozaik

Újra költ a kék vércse a Fertő partvidékén

Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park
Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park

A Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei a tavaszi és nyár végi vonuláskor ugyan évi rendszerességgel megfigyelték a fajt, azonban egészen 2017-ig nem volt ismert költőpár a területen – olvastuk a nemzeti park bejegyzésében.

Ezt követően évi 1-6 pár foglalt fészket, de mindig eredmény nélkül zajlott a költési szezon.

2021. nyarán 4 költőpár került elő (szarka fészkekből), melyek sikerrel repítettek néhány fiókát. Ezen felbuzdulva -egyelőre kísérleti jelleggel- került ki néhány mesterséges fészkelőhely a LIFE20 NAT/SK/0010077 – “LIFE Steppe on border” projekt keretében a terület különböző pontjain.

Ennek segítségével a szakértők láthatják, hogy melyik odútípust és hova érdemes majd a közeljövőben kihelyezni a vércsék számára.

Facebook/Fertő-Hanság Nemzeti Park

Szerencsésen már az idei tavasszal volt foglalás, 2 pár vörös vércse mellett 1 pár kék is “helyet foglalt” és fiókát nevelt, melyek ellenőrzése és gyűrűzése a napokban zajlott. Nagy meglepetésre a “kékek” közvetlen szomszédjában egy kistestű, rovarevő bagolyfaj a füleskuvik is megtelepedett, 5 fiókát nevelve.

A projekt következő éveiben a madarak által választott helyekre további költőládákat helyezne ki, a környező gyepterületeket pedig igyekeznek e faj számára is kedvezőbb állapotba hozni, hogy minél több kis “bogarász sólyom” találja meg itt életfeltételeit.

Kapcsolódó
Kék vércsék ezrei gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Parkban
Nagyjából egy hónap alatt repülnek át a Földközi-tenger, a Szahara és az esőerdők rengetege fölött.
Olvasói sztorik