Mozaik

Király kis Miklós az új jegybanki érméken

Magyar Pénzverő Zrt./Facebook
Magyar Pénzverő Zrt./Facebook
A magyar népmesék értékeinek bemutatására hivatott emlékérmet Vékony Fanni iparművész tervezte.

2021-ben a Magyar Nemzeti Bank az „Az égig érő fa” elnevezésű színesfém emlékérmével új sorozatot indított, melynek dedikált célja a magyar népmesék értékeinek bemutatása a rajzfilmsorozat képi világának megidézésével. Most megjelent a sorozat 2. tagja Király kis Miklós elnevezéssel, olvasható a Magyar Pénzverő Zrt. weboldalán.

Kapcsolódó
1400 éves aranypénzt találtak Zamárdiban
Valószínűleg 616-625 között verték.

Az emlékérme-sorozat indításának apropója kettős volt, egyrészt a Hungarikum Bizottság a Magyar Népmesék rajzfilmsorozatot felvette a hungarikumlistára, másrészt a rajzfilmsorozatot készítő Kecskeméti Rajzfilmstúdió 2021. június 23-án ünnepelte alapításának 50. évfordulóját.

Az emlékérmét Vékony Fanni iparművész tervezte.

A 34 mm átmérőjű éremből 20000 darabot bocsájtottak ki. A színesfém emlékérme 75 százalékban réz, 4 százalékban nikkel és 21 százalékban cink ötvözetéből készült.

Magyar Pénzverő Zrt./Facebook

Előlapja a rajzfilmsorozat ikonikus főcímét eleveníti fel az előoldal bal oldalán futó népművészeti virágmotívumokkal és a galambábrázolással, valamint a jellegzetes zsinórírással. Fent középen a magyar mondavilágot megidéző nap-, jobb oldalon a hold- és 9 csillagmotívum teszik teljessé az előoldali érmeképet, melyek a népmesében is kiemelt szerepet kapnak, értük zajlik a küzdelem.

Az emlékérme hátoldala a Király kis Miklós című népmese egymással harcoló szereplőit jeleníti meg: a királyfi félalakos ábrázolása fölé magasodik a háromfejű, tűzokádó sárkány portréja. A sárkány ábrázolása alatt a jobb oldalon, két sorba törve a főcímet megidéző írott betűkkel a „Király kis Miklós” felirat olvasható. A királyfi alakjától jobbra, lent található a tervező, Vékony Fanni iparművész mesterjegye.

A Király kis Miklós emlékérme szeptember 30-tól egy évig, vagy amíg a készlet tart, névértéken vásárolható meg az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Kapcsolódó
75 éves a forint
A forint megjelenésével az értéktelenné vált sok kidobott pengőt az utcán seperték össze.
Olvasói sztorik