Mozaik

Magyarországról szinte teljesen kipusztult lepkét találtak Paks mellett

Kováts László / DDNPI
Kováts László / DDNPI
Az ürgemezőn fotózták le.

A vörös csüngőlepke hazánk ritka, veszélyeztetett feltűnő színezetű lepkefaja. Élőhelyei a természetes száraz sztyepprétek, nyílt és zárt homoki gyepek. Melegkedvelő, Közép- és Dél-Európában elterjedt faj, olvasható a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapján.

Mint fogalmaznak, a faj élőhelyének változásaira érzékenyen reagál, hazánkban az elmúlt ötven évben az ismert lelőhelyeiről nagyrészt kipusztult. Élőhelyét akác és fenyő ültetvények foglalják el, nem tűri az intenzív legeltetést és taposást.

A közlemény szerint a Dél-Mezőföldről egyetlen Paks mellől ismert előfordulása a kétezres évek elején nem védett területen volt, ahonnan mára valószínű kipusztult. Az idén augusztusban a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzet Paksi ürgemező területéről egy példánya lencsevégre került, egy húsz éve nem legeltetett, a vajszínű ördögszem tápnövényében gazdag akácerdők közé ékelődött pici gyepfoltról.

Itt még bőven virágzott a tápnövénye, amire évente egyszer júliusban teszi petéit. Hernyója augusztus végére egy pergament gubót készít és az elszáradt növényen hibernál.

Élőhelye a nemzeti park igazgatóság kezelésében van, zavartalanságának biztosításával remélhetőleg a faj újonnan felfedezett elszigetelt populációját sikerül megvédeni, zárták a bejegyzést.

A vörös csüngőlepke fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Kapcsolódó
Bárki kiszínezheti az ország lepketérképét
Segítőket várnak Magyarország online Lepketérképének szerkesztéséhez.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik