Virágzó vidékünk

Bárki kiszínezheti az ország lepketérképét

pixabay
pixabay
Az ország egész területéről várják az adatokat.

Segítőket várnak Magyarország Lepketérképének gyarapításához – írta a greendex.

Kapcsolódó
Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében
Természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

A Magyar Madáratlasz után elindult a lepkeatlaszprojekt. A magyarországi közösségi adatgyűjtési projektekben összegyűlt adatok feldolgozását és rendszerezését tűzte ki célul a Magyar Nappalilepke-térképezés által indított tudományos adatgyűjtés. A gyalogos túrák kedvelői gyakran botlanak ritka, és érdekes küllemű állatokba, melyekről korábban is feltölthettek fotókat online adatbázisokba.

A lepkebarátoknak nincs más dolguk, mint lefotózni az észlelt lepkéket, és a fotókat feltölteni a honlapra. Olyan korábbi lepkefotókat is várnak, amelyekről az észlelő tudja, hogy hol és mikor készültek.

Mind a lepketérkép, mind az Izeltlabuak.hu oldalra egyszerű regisztráció után beküldhetők a rovarok fotóval ellátott adatai. Magyarországról bárhonnan jól jönnek újabb megfigyelések, az oldalon bemutatott térkép jelzi azt is, hogy melyek a még kifejezetten adathiányos területek.

pixabay

2022 október 31-ig várják az idei vagy korábbi nappalilepke-megfigyeléseket, majd lezárják az adatgyűjtést, és elkezdődik az adatfeldolgozás időszaka.

A szakemberek fenológiai jellemzők mellett az adatokkal kapcsolatos fajspecifikus és általános statisztikát is közzétesznek. A fajok magyarországi elterjedését négyzetrácsos térképen illusztrálják a szerkesztők. A Lepketérkép és a Magyarország ízeltlábú élővilága című oldal is várja az önkéntes szerkesztőket, akiknek bejegyzései a jövőben kutatási, természetvédelmi, monitoring programokban is felhasználhatók.

Kapcsolódó
Online térképen az özönnövények magyarországi inváziója
Mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását a Szegedi Tudományegyetem kutatói.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik