Virágzó vidékünk

Éjjeli pillangók után kutatnak a Hortobágyon

facebook/hnpi
facebook/hnpi
A kutatók megszámozták a lepkéket.

Nemzetközi szinten is úttörő jellegűnek minősülő kutatási program zajlik a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területén – adta hírül egy facebook bejegyzés.

Kapcsolódó
Kétszer annyi rovar él az ökoréteken, mint a hagyományosokon
Csak a pillangókat figyelembe véve mintegy 60 százalékkal több faj került az ökofarmon lévő csapdába, mint a másikba.

A kutatás során a szakemberek egy éjjeli lepkefaj egyedeit vizsgálják. A lepkék jelentős többsége az éjszakai lepkék közé tartozik, a világon eddig ismert mintegy 160 ezer lepke fajból legalább 140 000-et tekintünk éjszakainak. Ez az arány a hazánkban előforduló fajaikra is jellemző, több mint 95 százalékuk az “éjszakai” kategóriába tartozik.

A sztyeplepke fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 000 forint.  A terepi munka során a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaihoz a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Természettudományi Múzeum szakemberei és további lepkész szakértők csatlakoztak.

facebook/hnpi

A hortobágyi pusztán végzett felmérések középpontjában egy fokozottan védett éjjeli lepkefaj, a sztyeplepke (Catopta thrips, syn: Paracossulus thrips) élőhelypreferenciájának vizsgálata áll. Országos viszonylatban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területein élnek a legnagyobb sztyeplepke állományok.

A sztyeplepkék éjjel aktívak, ezért a kutatók az éjszakák folyamán lámpázásokkal és különböző fényforrások alkalmazásával vonzzák be a lepkefajt. A jelölés-visszafogásos vizsgálat során a szakemberek a lepkék szárnyát egyedi azonosítóval látják el.

facebook/hnpi

Az azonosítók segítségével a kutatók nyomon követhetik a lepkék mozgásmintázatát és más értékes információkat kaphatnak a ritka rovarok életmódjával, és szokásaival kapcsolatban. A lepkék a jelölés során sérülést nem szenvednek, és élettevékenységeiket sem befolyásolja a beavatkozás.

Kapcsolódó
Ritka trópusi pillangók szárnyalnak Szegeden
Nagy élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik