Virágzó vidékünk

Ritka trópusi pillangók szárnyalnak Szegeden

Nagy élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése.

Április 28-án, szombaton megnyitotta kapuit a trópusi lepkekert, melyben a növényi sokféleség mellett az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból – olvasható a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének Facebook oldalán.

Csöppnyi esőerdőt varázsolnak egy fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból folyamatosan bújnak elő a pillangók és szemet gyönyörködtetően libbennek növényről-növényre, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak.

A sétautat bejárva 20 lepkefaj, közel 400 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Igazán nem mindennapi élményt jelent ezeknek a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a növények levelein, ágain.

A helyszínen rövid szakvezetést biztosítanak és információs táblák is segítik a látottak elmélyítését. A lepkekert szeptember 30-ig látogatható.

Fotók: Facebook/Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Olvasói sztorik