Virágzó vidékünk

Esőerdőt varázsoltak a trópusi lepkekertbe Szegeden

A bábok havonta érkeznek Costa Ricából.

Újra megnyitja kapuit szombaton a Szegedi Tudományegyetem arborétumának trópusi lepkekertje, melyben a növényi sokféleség mellett “az állatvilág repülő virágai”, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból – írta az MTI.

A bábszekrényekből folyamatosan bújnak elő a pillangók

Az egyetemi füvészkert munkatársai csöppnyi esőerdőt varázsoltak az egyik fóliasátor alá, ahol a bábszekrényben lévő bábokból – amelyek havonta érkeznek Costa Ricából – folyamatosan bújnak elő a pillangók. A szemet gyönyörködtető rovarok növényről-növényre libbennek, a lepkeetetőknél lakmároznak vagy éppen a látogatók karján, ruháján landolnak.

A sétautat bejárva húsz lepkefaj csaknem 400 színpompás példányával találkozhatnak az érdeklődők. Nem mindennapi élményt jelent ezeknek a Dél-Amerika trópusain honos pillangóknak a megfigyelése, fotózása. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a több száz lepke színes kavalkádot alkotva cikázik a növények között, borongósabb időben pedig szívesen pihennek meg összecsukott szárnyakkal a leveleken, ágakon.

Magas a páratartalom és meleg van

Ahhoz, hogy a lepkekertben a növények és a rovarok számára ideális körülményeket biztosítsanak az állandó magas páratartalom mellett a hőmérsékletet folyamatosan 30-35 Celsius-fokon tartják. A látogatókat a helyszínen rövid szakvezetéssel várják, emellett információs táblák is segítik a trópusi pillangók megismerését.

Fotók: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik