Mozaik

Új kártevő terjed a Kis-Balatonban

Youtube.com
Youtube.com
A szakemberek mindent elkövetnek, hogy időben megfékezzék a terjedését.

Kerti tavaknál különösen kedvelt, de a természetes vizekre káros, invazív faj, a kagylótutaj nevű, trópusi eredetű növény került feltehetően akvaristák által a Kis-Balatonba, Zalavár környékére néhány hete. A szakemberek most csónakkal igyekeznek begyűjteni a káros növényt, hogy megakadályozzák elterjedését, mert most még nem jelent komoly problémát, ám  ha elszaporodna, jelentős gondot okozna, írta meg a zaol.hu.

Kapcsolódó
Földi paradicsom a Kis-Balaton védett kincse
Felejthetetlen élményt kínál az érintetlen természeti környezet.

Az ökoszisztéma szerkezetének megóvása miatt kulcsfontosságú a növényfaj eltávolítása.

Az úszó kagylótutaj olyan felszínborítást képes elérni gyors szaporodásával, ami akár 100 százalékban lefedi a víz felszínét, ezzel pedig komoly kárt jelenthet, mivel egyrészt az itteni, hasonló életmódú, őshonos és védett fajok konkurense, másrészt vízminőségi problémákat is okozhat egy ilyen állomány

– mondta el Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakmai vezetője.

Az úszó kagylótutaj különösen nagy kárt okozhat azzal, ha olyan mértékben elszaporodik, hogy leárnyékolja a vízfelszínt és oxigéntől zárja el a vízereket. Lefolyási akadályt is képezhet, például azzal, hogy a parton is elszaporodik.

Az inváziós fajokat, állományokat egyelőre csak nyomon követni tudják, mert költséges és rendkívüli erőfeszítést igényel az ellenük való küzdelem, ugyanis ha egy-egy hajtás, vagy éppen a gyökerükből egy-két milliméter a vízben marad, akkor abból újabb növény fejlődhet

– mondta Dr. Baranyai Olga, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság monitoring referense.

Kapcsolódó
Brutálisan terjed Egerben egy kiirthatatlannak tűnő növény
Mutatós dísznövénynek tűnhet a japánkeserűfű, azonban komoly károkat okozhat, gyökerei tönkretehetik a könnyűszerkezetes házakat.
Olvasói sztorik