Mozaik

Az év madárszenzációja: kanadai daru került elő Hortobágyon

Getty Images
Getty Images

Múlt szombaton egy kanadai daru került elő Hortobágyon, számolt be az elképesztő hírről a Birding Hungary a Facebook-oldalán.

A poszt szerint a madarat vasárnap sikerült újra megtalálni, nagyon sok madarász örömére. A helyszíni fotók tanúsága szerint több tucatnyian gyűltek össze a helyszínen, hogy megfigyeljék a nem mindennapi csodát.

A bejegyzésben azt is írják, valószínűleg ugyanez a példány tűnt fel Skandináviában még 2020-ban, azóta reménykedtek benne a madárbarátok, hogy a darvakkal együtt elvetődik Magyarországra is.

Idén végre megérkezett hazánkba, ez pedig az idei év legnagyobb szenzációja. Már csak azért is, mert ezzel bővült Magyarország madárfaunája, korábban ugyanis soha nem láttak még kanadai darut itthon.

A Wikipedia szerint a kanadai daru szibéria északkeleti részén és Észak-Amerika északi részén költ, telelni levonul egészen Mexikóig. Mocsarak és nedves rétek lakója. A kanadai darut a törvényes védelem ellenére még mindig üldözik a farmerek. A déli populációkat a kihalás veszélye fenyegeti.

Kapcsolódó
Több mint 11 napon át repült leszállás nélkül egy madár
13 560 kilométer távolságot tett meg.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik