Mozaik

Túraútvonalakat zártak le a Magas-Tátrában

Tatranský národný park/Facebook
Tatranský národný park/Facebook
A természet védelmében van szükség a szezonális zárlatra.

A Magas-Tátra és a Tátrai Nemzeti Park kedvelt kirándulóhely, nem véletlenül. Számtalan turistaútját és kerékpárútjait évről-évre sokan keresik fel. Ám a korábbi évekhez hasonlóan a Tátrai Nemzeti Park idén is szezonális zárlatot léptet érvénybe 2022. november 1-től, hogy a tátrai természetnek lehetősége legyen a téli felkészülésre és a zavartalan regenerálódásra. A túraútvonalak többsége így 2023. június 14-ig nem látogatható, írja a magas-tatra info.

A mormoták talán már alszanak, a zergék pedig javában versenyeznek a nőstények kegyeiért. Hamarosan kemény téli körülmények várhatók a magashegységekben, melyet a zergéknek a bőséges havazással és a természetes táplálékhoz való korlátozott hozzáféréssel együtt kell túlélniük. A természet csak tavasszal éled fel ismét, a tátrai természetnek ebben a rendkívül érzékeny időszakban, amikor kihordják és világra hozzák utódaikat, biztosítani kell a szükséges nyugalmat és csendet.

Wikipedia.com

A látogatóknak természetesen továbbra sem kell a Tátrát teljesen nélkülözniük. A magashegyi menedékházakhoz vezető téli útvonalak – kivéve a csak nyáron nyitva tartó Hunfaly-völgyi menedékházat (Chata pod Rysmi) – továbbra is elérhetők.

Részletesebb információk, valamint a lezárt túraútvonalak térképe itt található. A lezárást és annak érvényességi idejét természetesen a terepen elhelyezett táblák is jelzik.

Kapcsolódó
Belépődíjas lesz a Magas-Tátra
Még az ottani sportversenyeken indulóknak is fizetniük kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik