Mozaik

Lélegzetelállító fotók készültek a sivatagi lítiummezőkről

Facebook / International Photography Awards
Facebook / International Photography Awards
A világ legnagyobb lítiumbányája az űrből is látható.

Tom Hegen német légifotós káprázatos képeken örökítette meg az Atacama-sivatag lítiummezőit – írta az Impressmagazin.

A Salar de Atacama sósivatag a világ egyik legkietlenebb sivataga, melynek közepén több mint száz futballpálya méretű, medence található. A medencék sóoldattal vannak megtöltve, amelyet a sivatag felszíne alatt rejlő ősi tározóból pumpálnak fel. A tartályokban lévő sós víz élénk árnyalatait a lítium-karbonát változó mértékű koncentrációja okozza.

Chile kietlen sósivatagában a hatalmas lítium lepárló tartályok káprázatos látványt nyújtanak a magasból.

Facebook / Dusko Kuzovic

Tom Hegen légifotós korábban is számos alkalommal tudósított az ember által a Föld felszínén hagyott nyomokról. A lítium sorozat képei feltárják a dél-amerikai lítium-háromszög világát, és a kitermelés környezetre gyakorolt hatását.

A lítiumot széles körben használják elektromos eszközökben, a mobiltelefonoktól az autókig széles körben elterjedt, az elektromos autók akkumulátorainak fő alkotóeleme.

A világ lítiumkészleteinek több mint 50 százaléka Dél-Amerikában, a Bolívia, Chile és Argentína lítium-háromszögében található. Az észak-chilei Salar de Atacama sósivatag a leggazdagabb lítiumban, a Föld lítiumkészletének több mint egynegyedét itt rejtik a kőzetek.

Kapcsolódó
Kivirágzott az Atacama-sivatag
A rendkívüli természeti jelenség három-öt évente fordul elő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik