Mozaik

Az éghajlatváltozás miatt nő a kéregbogarak által okozott fenyegetés

wikimedia commons
wikimedia commons
A bogarak egyelőre a legyengült fákon élnek, de ha túlszaporodnak, megtámadhatják az egészséges fenyőket is.

A finn boreális erdőket, melyek elsősorban kúpos tűlevelű vagy pikkelylevelű örökzöld fákból állnak, és amelyek ugyanolyan fontosak a bolygó számára, mint az Amazonas esőerdői, komoly veszély fenyegeti, írja a phys.org.

Hullik a fák kérge, és folyamatosan hullanak a tűlevelek, ez a jelenség pedig kedvez az éghajlatváltozással egyre északabbra merészkedő luc kéregbogárnak, ami egyre több fát pusztít el. Az apró barna rovarok megtámadják a norvég lucfenyőt, Finnország egyik leggyakoribb faját, és hatalmas károkat okoznak az erdőkben.

A bogarak a kéregbe fúrják magukat, hogy lerakják a tojásaikat, és megölik a fát azáltal, hogy megakadályozzák a víz és a tápanyagok eljutását a magasabb ágakhoz.

A faj óriási károkat okozott Közép- és Kelet-Európában, különösen 2018 óta. Az éghajlatváltozás miatt a terjedésük kockázata most sokkal nagyobb. El kell fogadnunk és alkalmazkodnunk kell hozzá. A dolgok gyorsan változnak

– mondta Markus Melin, a finn Natural Resources Institute tudósa.

wikimedia commons

Míg a veszély Finnország déli részén a legnagyobb, 2021 rekkenő nyarán szokatlanul magasan északon, az észak-finnországi Kainuu régióban is kéregbogarak pusztítottak.

Köztudott, hogy a lucfenyő kéregbogár egyike azon fajoknak, amelyek a legtöbbet profitálnak a globális felmelegedésből. Az extrém meleg nyár számukra előnyös. Kevesebb a mortalitásuk, gyorsabb a szaporodás

– mondta Melin.

A bogarak a legyengült fákon élnek. A forró nyár miatt több a vízhiányos lucfenyő, míg a meleg tél miatt nincs fagyott talaj, amely megvédené a fákat a viharokkal szemben. A meleg idő a bogarak életciklusát is felgyorsítja, vagyis gyorsabban tudnak szaporodni.

Míg a bogarak általában gyenge fákra mennek, amint számuk eléri a döntő pontot, megtámadhatják az egészségeseket is. Ha az erdészek nem reagálnak időben a legyengült lucfenyők eltávolításával, hirtelen annyi bogár lesz, hogy megtámadhatják az egészséges fákat, tovább gyorsítva a pusztulási ciklust

– mondta a tudós.

Kapcsolódó
Így védhetjük ki a zsizsik támadását
A zsizsik a kamrapolcok réme. Beköltözhet a hüvelyesekbe, gabonafélékbe, fűszerekbe, lisztekbe, teákba.
Olvasói sztorik