Mozaik

Elítélte a svédországi csimpánzok lelövését a Jane Goodall Intézet

Pixabay
Pixabay
A svédországi Furuviksparken Állatkertben három csimpánzt lelőttek, miután kiszöktek a kifutójukból.

December 14-én tragikus eset történt Svédország egyik állatkertjében, a dolgozók lelőtték a kiszökött emberszabású majmokat – írták az intézet oldalán. Szívfacsaró, hogy az egyik lelőtt csimpánz mindössze három éves volt.

A EAZA Zoo Furuviksparken Állatkert vezetése azt állítja, hogy a lövés lehetett az egyetlen megoldás a parkban elszabadult csimpánzok esetében. Hangsúlyozták, hogy nyugtatót nem alkalmazhattak a csimpánzoknak okozott stressz miatt.

A Jane Goodall Intézet határozottan elítéli, hogy emberi gondozás mellett egy állat lelövésére kerüljön sor. Mindig kell lennie más megoldásnak.

janegoodall.hu

Az állatvédők hangsúlyozzák a gondozók kulcsszerepét és azt, hogy az állatkerteknek mindig elegendő nyugtatóval kell rendelkezniük. A csimpánzok kilövése csakis mások közvetlen veszélye esetén jöhet szóba, mint legvégső megoldás.

A fogságban tartott csimpánzok számára biztonságos otthon, és a legjobb ellátás jár. Mivel rendkívül intelligens állatok, soha nem garantálható, hogy nem fogják megtalálni a módját annak, hogy kiszabaduljanak a kifutójukból, akár állatkertben, akár szentélyben élnek.

Pixabay

Az intézet munkatársai szerint kiemelten fontos, hogy legyen egy olyan terv, amely a szökött csimpánzokat első körben igyekszik meggyőzni arról, hogy visszatérjenek kifutójukba anélkül, hogy más állatokat vagy embereket veszélyeztetnének. Nagyon sok jó példa van arra, hogy hogyan vitték vissza gondozóik a szökött csimpánzokat épségben, nyugtatók használata nélkül.

Kapcsolódó
Csimpánzok Világnapja: Jane Goodall 62 éve fáradhatatlan
A világhírű kutató 1960-ban ezen a napon megkezdte a vadon élő csimpánzok kutatását.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik