Mozaik

„Tollas malac” bukkant fel az Eger-patakban

Pásztor Zoltán / BNPI
Pásztor Zoltán / BNPI

Az emberek már hozzászoktak, hogy az Eger-patak belvárosi és érsekkerti szakaszán rendszeresen bele lehet futni változatos, tekintetet vonzó madárfajokba.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztjában azt írja, így nem meglepő, ha télen Egerben, a megszokott tőkés récéken (Anas platyrhynchos) kívül nagy kócsaggal (Ardea alba), jégmadárral (Alcedo atthis) vagy éppen hegyi billegetővel (Motacilla cinerea) találkozunk, de az elmúlt években a járókelők között nagy feltűnést keltett egy mandarinréce (Aix galericulata) gácsér is, míg a madarászok pedig egy vízirigó (Cinclus cinclus) miatt zarándokoltak tavaly és tavalyelőtt decemberben a patakhoz.

Ám kevésbé feltűnő madarak is fel szoktak bukkanni, és ezek közé tartozik a múlt héten észlelt guvat (Rallus aquaticus) is, közölték.

Ez a nádasokban fészkelő madárfaj viszonylag gyakori hazánkban, ám rejtőzködő mivolta miatt ritkán pillanthatjuk meg, ám malacvisítás-szerű hangja gyakran elárulja jelenlététét. Főképp gerinctelenekkel táplálkozik, és általában télre elvonul tőlünk, de be nem fagyó vizeinknél át is telelhet. Valószínűleg ez az egészséges példány is így döntött, és talán még párszor találkozhatunk majd vele, miközben hosszú csőrével próbálja elkapni zsákmányát

– fogalmaztak.

Hozzátették, sajnos 2023 év elején nemcsak a guvat volt „feltűnő” a patakban és partján, hanem az a borzasztó mennyiségű petárdamaradvány, egyben és összetörve is látható pezsgős üveg, szilveszteri duda és társaik, amik „gazdagították” a már itt lévő sörös, üdítős, energiaitalos dobozok, palackok és hasonlók által alkotott szemetet.

Remélhetőleg jövő év elején inkább a madarak fogják a tekintetünket vonzani, nem pedig ezek

– zárták a posztot.

A guvat Magyarországon védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50 ezer Ft.

Kapcsolódó
Újabb csodálatos madár telel az Eger-patakban
A korábban népszerűvé vált mandarinréce új barátra talált.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik