Mozaik

1800 kormoránt lőttek ki tavaly a Balatonnál

Getty Images
Getty Images

A tavalyi évben összesen 1808 darab nagy kárókatonát – más néven kormoránt –  lőttek ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságokban.

A társaság honlapján megjelent tájékoztatás szerint a Balaton partvonalán tavaly még csak 4 helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 db volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590 db-ot a tógazdaságaikban, ahol egész éven át van lehetőségük gyéríteni.

Az éves kilövési számok így alakultak az utóbbi években:

balatonihal.hu

A 2021-ről 2022-re történt csökkenés oka, hogy a tógazdaságokban kilövésre engedélyezett éves kvótákat is csökkentették.

Ugyanakkor jó hír, hogy a Balatonon már nem csak az idézett 4 helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkaptuk az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőségünk lőni

– közölték.

A gyérítéseket folyamatosan végzik, ugyanakkor felhívták a figyelmet rá, hogy a kis kárókatona védett faj, amelyre nincs lehetőség kilövési engedélyt adni.

Kapcsolódó
Így pusztítanak a Balatonnál a kárókatonák
A fekete sereg nem sok jót jósol a halak és a vízparti környezet számára.
Olvasói sztorik