Mozaik

Sok madár esik áldozatul a légvezetékeknek

kiskunsági nemzeti park
kiskunsági nemzeti park
Különösen fenyegetettek az éjszaka aktív madarak, de a nagytermetű, rosszul manőverező szárnyasok és a nagy csapatokban repülő partimadarak vagy a darvak, szürke gémek, hattyúk miatt is aggódhatunk.

Nemrégen írtuk meg, hogyan pusztult el áramütésben az egyik itthon telelő fiatal gólya Battonyán. Évről-évre hullanak el madarak légvezetékkel való ütközés következtében, de az elektromos vezetékek nemcsak az áramütés miatt jelentenek veszélyt a madarak számára.

Ha ködös időben, szürkületben vagy éjszaka nem vagy már csak későn veszik észre a légi akadályt, a vezetéknek ütközve az életük végét jelentő sérülést szenvedhetnek, vagy olyan súlyosan sérülhetnek, amely lehetetlenné teszik számukra a táplálékszerzést, írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának honlapja.

Különösen fenyegetettek az éjszaka aktív madarak, de a nagytermetű, rosszul manőverező szárnyasok és a nagy csapatokban repülő partimadarak vagy a darvak, szürke gémek, hattyúk miatt is aggódhatunk

– áll a közleményben.

A kisebb testű madarak sem mindig kerülik el a vészt, és áldozatul eshetnek a vezetékeknek, de a jellemzően alacsonyan repülő nagy testű túzokok is igen komoly veszélyben vannak.

Egy néhány éve szakemberek által készült elemzés alapján megállapították, hogy az ütközés leginkább olyan madarakat érint, amelyek vizes élőhelyeket, illetve vizes élőhelyeket és mezőgazdasági területeket egyaránt használnak. Az ütközésekben leginkább a daru-, lile-, gödény- és lúdalkatú madarak voltak érintettek. A fészkük/pihenőhelyük és a táplálkozó-területük között rendszeresen, naponta mozgó madaraknál is nagyobb volt a veszélye a baleseteknek. A darvaknál a köd is fokozta az ütközéses esetek számát. Az ütközés során a középfeszültségű légvezetékeknél a nagyobb méretű madarak egy része megégett.

Akkor több javaslat is született a probléma megoldására. Jelenleg a vezetéksorokat több területen is ellenőrzik természetvédelmi őrkerület-vezetők, a a természetmegőrzési osztály munkatársai és a gyepvédelmi tanácsadók, hogy a problémás szakaszokat megismerjék és megoldást sürgethessenek a szolgáltatóktól.

Kapcsolódó
Áramütés végzett 26 gólyával Kecskeméten
Országosan fennálló probléma, hogy tömegesen pusztulnak madarak a középfeszültségű elektromos hálózatokon.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik