Mozaik

Az se jó, ha fagy, az se jó, ha nem

facebook
facebook
A megfelelő fejlődéshez szükség van az alacsonyabb hőmérsékletnek fejlődést segítő hatására.

Az őszi vetésű növényeket eddig még nem tette próbára az enyhe tél, üde zöld a határ, a gazdálkodók azonban mégsem nyugodtak. Aggodalomra ad okot, ha hirtelen tartósan lehűl a levegő és fagyok lesznek, de ugyanúgy aggodalomra ad okot az is, ha ez nem következik be. A kemény mínuszok hiányában ugyanis zavartalanul telelnek át a kár-és kórokozók, ami a jövőben alaposan megnöveli a növényvédelem idei kiadásait, írja a feol.hu.

Ha tartósan 10 fok körüli, vagy afeletti a téli hőmérséklet, az megzavarhatja a növények életfolyamatait, mert idő előtt beindulnak bizonyos fejődési folyamatok. Ha a növények túl korán „ébrednek fel”, s túl gyorsan fejlődnek, sokkal sérülékenyebben reagálnak az esetleges – a legrosszabb esetben akár márciusban – berobbanó fagyra, kisebb kalászokat érlelnek, s termésveszteséget is szenvedhetnek.

A megfelelő fejlődéshez szükség van a vernalizációra, az alacsonyabb hőmérsékletnek fejlődést segítő hatására, bár a korszerű fajták azért ezen a téren ellenállóbbak

– foglalja össze az enyhe tél okozta egyik jelentős problémát az Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója, Vida Gyula – aki gabonanemesítőként maga is dolgozik az időjárási szélsőségeket jobban tűrő, új fajták előállításán.

Komoly aggodalomra ad okot az is, hogy tartós hideg hiányában nagy számban túlélik a telet a kár- és kórokozók. Ahhoz ugyanis, hogy a különféle áttelelő gombák, rovarok, atkák egy része elpusztuljon, gyérüljenek a populációik, legalább 10 – 15 napos alacsony hőmérsékletre, keményebb fagyra van szükség.

Már most célszerű figyelni a gabonatáblákat, nem mutatkoznak –e rajtuk valamilyen gomba,- vagy rozsdafertőzés jelei

– hangsúlyozza a főigazgató.

Bár a rovarkártevők még nem „mozognak”, de a gombafertőzés, a lisztharmat jelei elvétve már mutatkoznak némelyik gabonatáblán. Mivel a védekezéshez még nem megfelelő a hőmérséklet, a most kiszórt vegyszer csak pénzkidobás lenne. Az azonban már most borítékolható, hogy az idén korán megkezdődnek a növényvédelmi munkák, többször kell majd védekezni, ami jelentősen megnöveli a termelési költségeket.

Jó hír, hogy a tavalyi súlyosan aszályos év után az őszi, decemberi esőknek köszönhetően, némileg enyhült mostanra a talaj vízhiánya, de hó formájában nagyon kellene még a téli csapadék.

Kapcsolódó
Rekordmeleg januárra ébredt Európa
A globális felmelegedés drámai hatása.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik