Mozaik

Rekordmeleg januárra ébredt Európa

Pixabay
Pixabay
Sorra dőltek a melegrekordok az európai országokban, Magyarországon is kitavaszodott újév napján. Úgy tűnik, januárban ritka vendéggé válhat  fagyapó a kontinensen.

Számos európai országban dőltek meg januárban a melegrekordok, írta a Guardian cikkére hivatkozva a Telex.

A napokban Lengyelországban, Dániában, Csehországban, Hollandiában, Belaruszban, Litvániában és Lettországban is megdőlt a valaha mért legmelegebb januári nap rekordja.

A lengyelországi Korbielówban 19 Celsius-fokot mértek, a településen januárban korábbi években átlagosan 1 Celsius-fokot mértek csupán. A csehországi Javorníkban közel 20 Celsius-fokot mutatott a hőmérő, szemben az ilyenkor szokásos plusz 3 fokkal. Vysokaje városában (Belaruszban) a hőmérséklet a napokban elérte a 16,4 Celsius-fokot, majd 5 fokkal megdöntve a januári rekordot.

Pixabay

Az OMSZ jelentése szerint Magyarországon is megdőlt a januári melegrekord.

Európa más részein több ezer mérőállomáson dőltek meg a helyi rekordok, csak Németországban közel 950 ilyen esetet jegyeztek fel december 31. és január 2. között. Bilbaóban 24,9 Celsius-fok volt, ez a valaha volt legmelegebb januári nap, és Olaszországban is meglepődtek a meteorológusok, hiszen Szicíliában is szokatlan az újévi 22 fok.

A szakemberek szerint a jelenséget a globális felmelegedés okozza, a meteorológusok attól tartanak, hogy a jövőben a tél rövidebb és enyhébb lesz.

Kapcsolódó
Hegedűn szól a globális klímaváltozás búskomor dallama
Lucy Jones vonósokra komponált zeneművével vált hallgathatóvá a klímaváltozás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik