Mozaik

Híd épülhet az olasz szárazföld és Szicília között

pexels.com
pexels.com
Szicília és az olasz szárazföld közötti híd már évezredekkel ezelőtt szóba került – és lehet, hogy a terv most valóra is válik.

Az ötlet, hogy egy híd köti össze Szicíliát az olasz szárazfölddel, már sok-sok éve felmerült. Már a rómaiak is felvetették az ötletet évezredekkel ezelőtt. Terveik közt szerepelt egy csónakokból és hordókból álló híd, ami  összekapcsolta volna Olaszország „lábát” a „labdával”.

Az elkövetkező néhány ezer év során többen többször is javasolták az Olaszország és Szicília közötti hidat. 2009-ben majdnem megvalósult egy kísérlet, és bár ezt 2013-ban lemondták, most izgalmas módon úgy tűnik, hogy valóban megépülhet a híd, írja a timeout.com.

A szárazföldet és Szicíliát a Messinai-szoros választja el egymástól. A szoros legkeskenyebb pontján 3,1 kilométer széles, a szicíliai oldalon Messina kikötőváros, míg a szárazföldön a calabriai Villa San Giovanni városa található szemben egymással.

Az új hidat Giorgia Meloni olasz miniszterelnök javasolta, aki bejelentette, hogy az EU segítségét kéri a projekt finanszírozásához. Ha elkészül, több mint 3600 méter hosszú lesz – ezzel a mérettel pedig ez a híd lesz a világ leghosszabb függőhídja

– áll a közleményben.

A terveket egyelőre nem erősítették meg, de ha a projekt megvalósul, Szicília sokkal könnyebben megközelíthető lesz, különösen vonattal. Addig azonban marad a komp.

Kapcsolódó
Az olasz falu, ami ország akar lenni
Egy kis település, ami nagy álmokat dédelget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik