Mozaik

Megdőlt a napi melegrekord

pixabay
pixabay
Ma virradóra már dőltek minimum-hőmérséklet rekordok is.

Több mérőállomáson is meghaladta a hőmérséklet az eddigi 37,9 fokos 1994-es rekordot – írta közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legmelegebbet Adonyban mérték ( 39,2 fok), de Dévaványán sem volt sokkal hűvösebb (38,4 fok)

A bejegyzésben hozzátették, szerdán már dőltek minimum-hőmérséklet rekordok. A nappali órák forrósága után június 29-ére virradóra már az éjszakai, hajnali órák sem hoztak felfrissülést a fokozódó hőhullámban. Olyannyira, hogy a legalacsonyabb hőmérséklet az országban többfelé is 20 fok fölött alakult (ezt nevezik trópusi éjszakának).

Keszthely Tanyakereszt állomáson például csupán 24,8 fokig hűlt le a levegő hőmérséklete, amivel új országos napi minimum-hőmérsékleti rekord született június 29-ére vonatkozólag.

Ez az érték bő másfél fokkal körözte le a korábbi csúcstartó Tatát, ahol 1997-ben ugyanezen a napon csak 23,2 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. A fővárosban szintén rendkívül enyhe volt az éjszaka, így a Budapest Lágymányos állomáson mért 23,2 fokkal Budapesten is megdőlt erre a napra a legmagasabb minimumhőmérséklet rekordja. A korábbi rekorder Budapest Országút volt, 22,5 fokkal, még 1963-ból.

Kapcsolódó
Ekkora áfonyát még nem látott a világ
Bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe egy ausztrál pár által termesztett áfonya: a gyümölcs 16.2 grammot nyomott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik