Mozaik

A híd, ami sehová sem vezet

Getty Images
Getty Images

Szokatlan építmény áll Lettország közepén egy kietlen mezőn, amire minden járókelő kíváncsian tekint. A Tilts uz nekurieni, vagyis Híd a semmiben elnevezésű vasúti híd tényleg nem vezet sehová, és mindkét oldalán a dús növényzet veszi körbe, írja az Atlas Obscura.

A mindössze 55 méter hosszú betonszerkezet az Abava folyó felett ível áll, és még 1940-ben építették a Tukums és Kuldiga városát összekötő vasútvonal részeként, amit akkoriban terveztek.

Az akkoriban függetlenné vált Lettországban ez csak egyike volt a számos ambiciózus projekt közül, amivel gyorsan fel akarták virágoztatni a nemzetet. Aztán kitört a második világháború.

Getty Images

És mivel az ország háborúban állt, az építkezést leállították, a hidat pedig sosem fejezték be. A vasúti pályák építésekor a mérnöki és az építészeti munka is jelentős költség, ráadásul szakképzett személyzet és speciális munkagépek kellenek hozzá, ezért inkább elengedték az egészet.

Le sem bontották, az elhagyatott híd még mindig Irlavas falujának egyik fő látványossága. A helyiek számára a sehová sem vezető híd egyfajta háborús emlékműként is szolgál, mert bár a nácik folytatni akarták az építkezést a megszállás alatt az 1940-es években, végül nem lett belőle semmi.

Kapcsolódó
A híd, amely átível az Atlanti-óceán felett
Természetesen van egy kis csalafintaság a dologban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik