Mozaik

A lakott híd, melynek nincs párja Európában

Egyedülálló történelmi emlék.

Híres építészeti látnivaló a németországi Erfurt város egyik nevezetessége, a Gera folyó felett átívelő Krämerbrücke (Kereskedelmi híd). Az eredetileg a 12. században épült híd mindkét oldalát magas épületek határolják. Ez Európa egyetlen hídja, amelyen élnek, sőt a világon is ez számít a leghosszabb lakott hídnak, írja az Atlas Obscura.

A híd egyedülálló történelmi emlék. Először fából épült meg, de mivel többször a tűz martaléka lett, a 13. század végén a városatyák kívánságára helyére kőhíd került 1325-ben, amelyet nagy kőtemplomok követtek mindkét végén. (Mára csak a keleti Ägidienkirche fogadja a hívőket.)

A Krämerbrücke teljes hossza 125 méter. A kőhíd mészkőből és homokkőből épült, és hat látható ívvel rendelkezik.

Fotó: Wikipedia.com/Simon Tunstall

A 15. századra a boltozatos híd volt az egyetlen szerkezet, amely túlélt egy tűzvészt: ezy Erfurt városának nagy részét elpusztította, többek közt a hídon addig kereskedelmi céllal álló fabódékat is.
Ezután épültek a keskeny híd mindkét oldalára a jelenleg is álló épületek, összesen 62 favázas épület, amelyek többsége háromszintes volt.

Fotó: Wikipedia.com/Andreas Röver

Később a 62 ház fokozatosan egyesült, így jelenleg 32 ház van a hídon. A földszinti helyiségek elsősorban kézműves üzletek, míg az épület felső szintje továbbra is magánlakás. A híd szélességét a hajlítható boltozat mellett fából készült rácsok segítségével növelték, így az épületek részben túlnyúlnak a kőhíd szerkezetén.

A hídházak a város ékszerei, a város minden évben fesztivállal Krämerbrückenfest-tel ünnepli a híd és a rajta álló gyöngyszemek hírnevét.

Fotó: Flickr/its-izzy

Kiemelt kép: Flickr/Tobias Nordhausen

A híd, amely átível az Atlanti-óceán felett
Természetesen van egy kis csalafintaság a dologban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik