Mozaik

Megnyit Portugáliában a világ leghosszabb függőhídja

Tíz percbe tart átjutni rajta, ha közben gyönyörködük a panorámakilátásban, a közeli vízesésben és a lábaink alatt a szakadékban nagy sebességgel csobogó folyóban. De ha imákat mormolunk és szedjük a lábainkat közben, akkor négy perc alatt is teljesíthető a táv.

A CNN cikke szerint még idén ősszel megnyit Portugália és egyben a világ leghosszabb függőhídja, és ha a koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt egy darabig nem is próbálhatjuk ki, legalább felkészíthetjük magunkat a félelmetes kalandra addig is.

A látványosság az 516 Arouca nevet kapta. Ennek oka egészen egyszerű: a híd 516 méter hosszú és Arouca városában található egy órányi autóútra Portótól.

Fotó: MunIcipio de Arouca

A függőhíd egy bámulatos vízesést és egy szurdokot köt össze, és a legújabb eleme az extrém sportokról híres Arouca Geoparknak.

A szerkezet tibeti stílusú, acélkábelekkel függesztették ki, és két V-alakú toronyra erősítették rá a két végén.

A Paiva folyó 176 méterrel az egyébként alig egy méter széles függőhíd alatt folyik.

A függőhidat a portugál Itecons építészeti vállalat tervezte, a megvalósítása három évet vett igénybe, és 2020 júliusában lett kész.

A híddal különböző érdeklődési körű embereket céloztunk meg: a mérnöki munkák szerelmeseit, a természet kedvelőit és azokat, akik az extrém élményeket keresik

– írta a helyi tanács a hivatalos közleményében.

Az Arouca 516 a svájci Charles Kuonen függőhíd rekordját adta át a múltat, amely 2017-ben nyitott és 494 méter hosszú.

Kiemelt kép: MunIcipio de Arouca 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik