Mozaik

Kutya csontvázára bukkantak egy harcsa tetemében Kiskunlacházánál

A hal elkapta az állatot, de a zsákmánnyal együtt elpusztult.

Vannak a világon érdekességek. Ilyen például az, mikor egy kutyát, vagy valami kutyához igen hasonló állatot találnak egy harcsa szájában. Nem is hinnénk, hogy létezik ilyen, hogy egy harcsa levadászna egy kutyát – pedig igen.

Az esetet Rikárd Pfeifer, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnek (RDHSZ) halőrzési és horgászturisztikai ágazatvezetője osztotta meg közösségi oldalán, mely hozzászólások sokaságát generálta.

Körülbelül 50 éve – mióta a horgászeszemet tudom – várok egy bizonyítékra. Hallgattam, olvastam a történeteket, hogy a nagy harcsa hogyan ragadta el az úszkáló kiskutyát a víz tetejéről. Ilyet minden horgász olvasott, hallott, de kézzel fogható bizonyítékot – legalább is jómagam – még nem láttam erről. Hittem is, meg nem is a legendákat. Több tucatnyi harcsa felbontása után a hal, a rák, a kagyló és néhány egér- illetve patkány maradványon kívül még nem találtam más arra utalót, hogy komolyabb emlősöket is zsákmányul ejt a harcsa.

Nos a mai nap délutánján megkaptam végre azt a bizonyítékot, melyre fél évszázada várok!

Délután csengett az ügyeleti telefon, melyben egy kétségbe esett kiskunlacházi hölgy kérte a segítséget egy rejtély megoldásában. A leeresztett RSD miatt a stége alatt egy hatalmas, elpusztult állatot talált (“olyan, mint egy dinoszaurusz fej”), melynek szájából egy kutya vagy róka csontváza lóg ki.

Persze haladéktalanul a helyszínre siettem, ahol már vártak és odavezettek a lelethez.

Egy elpusztult és már jócskán lebomlott, körülbelül 30-40 kilogrammos harcsa teteméhez, melynek szájából egy közepesnél kicsit kisebb kutya (pl. foxi, spániel), vagy róka csontváza lóg ki! Egyértelmű és nem tévedés: a harcsa elkapta ezt az állatot, de belepusztult ő is

– írja Rikárd Pfeifer közleményében.

És, hogy miért nem tudta lenyelni rendesen? Erre is megadta a választ.

A kopoltyú fedő alól kilógó kb. 25 cm-es lábszárcsont arra utal, hogy az elragadott kutya a lenyelése közben kétségbeesetten kapálózott a harcsa szájában is. Így fordulhatott elő, hogy az egyik hátsó lába kicsúszott a harcsa kopoltyúján és kitámasztotta, megütköztette testét a lenyelés elől. A hal nem tudta kiköpni sem, mert a kutya (vagy róka) bundájának szőre megakadhatott a sűrű gerebenfogak közt. Így se ki, se be! Ez az állapot értelemszerűen mindkét állat halálához vezetett. A legendák tehát igazak! Óvatosan a kiskutyák fürdetésével

– írja a horgász.

Kapcsolódó
Hetven éve nyelik a halak a mikroműanyagot
A műanyag szabad szemmel nem látható, mikroszkóp alatt azonban könnyen azonosítható.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik