Mozaik

Kvíz – Mennyire ismered Koncz Zsuzsa slágereit?

mti/mohai balázs
mti/mohai balázs
77 évvel ezelőtt a mai napon született Koncz Zsuzsa.

Valószínűleg nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné Koncz Zsuzsa legalább egy dalát, de inkább többet. Az énekesnő az idén 61 éves pályafutása során számtalan slágert énekelt, melyekkel több generáció kedvencévé vált. Népszerűsége az 1962-es Ki mit tud? óta töretlen.

Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész, énekesnő, a magyar könnyűzene egyik meghatározó egyénisége. Elsősorban verslemezei és politikai tartalmú (s a rendszerváltás előtt esetenként betiltott) dalai tették ismertté, valamint a választékos és tisztán érthető előadásmódja.

A lényeg: ne mások mondják meg, miről mit gondoljak, nem alattvaló vagyok, hanem felnőtt állampolgár, saját életem van, saját meggyőződésem, és eszerint akarok élni. A dalaim, magán- és közügyeinkről egyaránt, ezt tükrözik. Hosszabb-rövidebb ideig félrevezethetők, átverhetők vagyunk, ezzel lehet próbálkozni, meg is teszik, de az igazság pillanata mindenképp eljön

– mondta egy WMN-interjúban.

77 évvel ezelőtt, 1946. március 7-én született.

Pályafutása 1962-ben a Ki mit tud-on, a Gézengúz duett tagjaként kezdődött, aztán énekelt az Omegával, az Illéssel és rövid időre csatlakozott a Metróhoz is. Az áttörést az Illés zenekarral 1966-ban felvett Rohan az idő című dal jelentette.

Nem énekesnek készültem. 14 éves koromtól a nyári szünetekben mindig dolgoztam. Voltam „lóti-futi” minisztériumban, kutatóintézetben, dolgoztam tanácsnál anyakönyvi hivatalban. Érdekes módon a Ki mit tud? után sem fordult meg a fejemben, hogy énekes legyek. Érettségi után a jogi egyetemen folytattam, de úgy két és fél év után az államigazgatási jogba beletört a bicskám. Nem hagytam abba azonnal, ám a Jelbeszéd című lemezem betiltása segített a döntésben, hogy „mi legyek, ha nagy leszek.” Azt gondoltam, ha a rendszer veszélyesnek tartja önmagára az én lemezeimet, az nem feltétlenül jó dolog ugyan, viszont fontossá teszi, amit csinálok, akkor pedig folytatni kell. Na persze, ha hagyják! És hagyták, illetve nem figyeltek tovább ránk, úgy gondolták a „rendszerhiba” kiküszöbölődött. Így menet közben leléptem az egyetemről

– mesélte a Story Magazinnak.

Első albuma 1969-ben jelent meg Volt egyszer egy lány címmel, összesen 98 magyarországi és 24 külföldi önálló lemeze jelent meg, ebből negyven album.

Legnagyobb slágerei közé tartozik a Valahol egy lány, a Ha én rózsa volnék, a Kertész leszek, a Mama, kérlek, a Kárpáthyék lánya, a Csodálatos világ és a Miért hagytuk, hogy így legyen.

Koncz Zsuzsa többek között Kossuth-díjat, Liszt Ferenc-díjat, Prima Primissima díjat kapott, Budapest díszpolgárává avatták.

Amit a dalokban elmondhatok a közönségemnek, azok a számomra legfontosabb, legértékesebb dolgok az életben. Ha ezt tovább tudom adni, az végtelenül jó érzés, és nagyjából ez a legtöbb, amit tehetek

– nyilatkozta a Nők Lapjának.

Mennyire ismered Koncz Zsuzsa slágereit, illetve az általa (is) énekelt számokat?

Töltsd ki a kvízt és kiderül!

Kapcsolódó
Fillér, Skála Kópé, táncdalfesztivál: emlékszel még rájuk?
Számtalan olyan dolog volt a közelmúltban, amire mi még jól emlékszünk, de gyermekeink már nem. Ezekből szemezgetünk tesztünkben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik