Mozaik

Közel kétezer sast figyeltek meg az országban

wikimedia commons
wikimedia commons
Közzétették a 20. országos sasleltár adatait.

Idén januárban, immár 20. alkalommal került megrendezésre a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), a nemzetipark-igazgatóságok és más civil szervezetek együttműködésével a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlása. Az adatokat a napokban összesítették, írja a Kiskunsági Nemzeti Park weboldala.

2018 óta immáron hatodik alkalommal a környező országok természetvédelmi szervezetei és szakemberei is csatlakoztak a számláláshoz, így most ismét a Kárpát-medence közös téli „sastérképe” készülhetett el, a kedvezőtlen időjárás ellenére is több mint kétezer sas és több mint kétszáz sólyom megfigyelésével.

A mintegy 400 madártani szakember a Kárpát-medence szinte valamennyi jelentős sas- és sólyomtelelőhelyét felmérte, így a lehető legpontosabb kép rajzolódott ki a nálunk tartózkodó ragadozómadár-fajokról és ezek egyedszámáról.

wikimedia commons

A Kiskunsági Nemzeti Park területén például több mint 100 rétisast, és több mint 50 parlagi sast figyeltek meg a felmérők. A gyakori fajok mellett ritkaságokkal is találkoztak, például a Tömörkény melletti Csaj-tavon egy fekete sas is távcső elé került. Ebből a tőlünk ÉK-re költő, csökkenő világállományú fajból mindössze 11 egyedet láttak az országban. Ez a kistestű sas kötődik a jó táplálék-ellátottságú vizes élőhelyekhez, talán ezért is választotta ez a példány az Igazgatóságunk kezelésében levő tömörkényi Csaj-tó halastórendszert telelőhelyéül.

A leggyakoribb ragadozómadár, mint minden vármegyében, a KNPI területén is az egerészölyv lett. Országos szinten 6367-et észleltek, növekszik a hazai populációja

– áll a közleményben.

Ugyanezek a tapasztalatok a vörös vércse esetében is, melynek a telelő állománya is növekszik. Ebből a fajból 1378-at rögzítettek a felmérésen.

A 20. Országos Sasleltáron a résztvevők országos szinten 1 113 rétisas, 660 parlagi sas, 5 szirti sas és 11 fekete sas megfigyelést rögzítettek, továbbá 63 kerecsensólymot, 54 vándorsólymot és 20 kis sólymot is sikerült megfigyelni.

A 20. Országos Sasleltár részletes eredményei itt megtekinthetők, megyénként az adatok pedig itt érhetők el.

Kapcsolódó
Ritka pillanatot örökített meg a tatai Öreg-tó webkamerája
Szárcsákra vadászott egy rétisaspár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik