Mozaik

Ilyen madár ritka vendég a Maros árterében

Szél Antal István
Szél Antal István
Főképp a hegylábi vidékeken fordul elő.

Zsákmányra vadászó, öreg békászó sas tűnt fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén. Bár a békászó sas, mely méretét tekintve kisebb, mint a réti- és parlagi sas, főképp a hegylábi vidékeken fordul elő, de a Maros hullámterében is minden évben felbukkan néhány példány, írta weboldalán a Körös-Maros nemzeti park Igazgatósága.

Kapcsolódó
Újra költ hazánkban a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madara
Bár életmódját és viselkedését tekintve fecskeszerű, nem fecske, valójában nem énekesmadár, hanem a kolibrikkel áll közvetlen rokonságban.

A megfigyelt példány egy rét fölött keringett, majd az ártéri erdő felett néhány zuhanórepülést is bemutatott. A kaszálások idején, amikor a zsákmányok könnyebben elérhetővé válnak, valószínűleg újabb békászó sasok is felbukkannak majd a területen.

A békászó sas természetes élőhelye a rétekkel szomszédos erdők. Fészkelésének fontos feltétele, hogy a fészek közelében legyenek nedves rétek, ahol békákra, kétéltűekre, gyíkokra is vadászhatnak, amik a rágcsálókon túl a táplálékukat képezik.

A Maros-ártérben ezek a feltételek adottak, ezért figyelhető meg minden évben néhány példány a területen.

Érdekesség, hogy ezek a ragadozó madarak rendszerint két tojást raknak, de csak egy utódot nevelnek fel, mert a két fióka közül az erősebb általában megöli a gyengébbet

– áll a nemzeti park közleményében.

Kapcsolódó
Fiókával ünnepelte születésnapját a kútból kimentett parlagi sas
A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően ismert, hogy Kurszán bejárta a Kárpát-medencét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik