Mozaik

Fiókával ünnepelte születésnapját a kútból kimentett parlagi sas

A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően ismert, hogy Kurszán bejárta a Kárpát-medencét.

A Kurszán névre keresztelt parlagi sas 2017-ben kelt ki a tojásból egy Hevesi-síkon található fészekben, itt kapott jelölő gyűrűt az év június 30-án, olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Testvérére egy hátizsákként viselt jeladót is helyeztek a szakemberek a RaptorsPrey LIFE program keretében. A jeladós madár sajnos nem sok adattal szolgálhatott, tetemét és levágott jeladóját az év szeptemberében találták meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei.

Tizenkét megmérgezett sas tetemét találták meg a természetvédők
A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám.

Kurszánnak nagyobb szerencséje volt, hiszen amikor testvére műholdas adóját keresték, a csapat csak úgy belenézett egy közelben lévő, már használaton kívüli régi kútba, amiben egy egészségesnek tűnő fiatal parlagi sas gubbasztott egy kiálló faágon.

Elképzelhető, hogy őt is azok dobták a kútba, akik a testvérét elpusztították. A kútból kimentett sas új születésnapja szeptember 5-ére esett, megmentői nevezték el Kurszánnak: ez a régi magyar férfinév eredetileg keselyűt jelent.

A legyengült fiatal hím madár a jászberényi Sasközpontba került, a gondozóknak négy hónapjába telt, mire elengedéshez megfelelő állapotba hozták a sast. A szerencsésebb folytatás reményében Kurszánt a szintén mentett „Hanssal” együtt engedték el, immáron jeladóval a hátán, 2018. január 16-án.

A műholdas nyomkövetőnek köszönhetően tudjuk, hogy Kurszán azóta bejárta a Kárpát-medencét. 2019 tavaszán megpihent és elfoglalt egy ősi sasterritóriumot a Vértesben, ahol egyedül maradt egy öreg tojó. Fészket ugyan foglaltak, de Kurszán ekkor még csak két éves volt – a nagytestű madárfajok három-öt év alatt érik el az ivarérettséget -, valószínűleg ezért nem volt költés.

További barangolásai után 2020 tavaszán visszatért a vértesi territóriumba, de pár naponta rendszeresen ellátogatott egy 160 km-re levő osztrák területre is. Végül Nyugat-Szlovákiában állapodott meg, ahol a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) is évek óta együttműködő Raptor Protection Slovakia szakemberei találták meg a fészkét, amit egy nála egy évvel idősebb tojóval épített.

Itt a többi sashoz képest két héttel később kezdtek el költeni, de végül egy fiókát sikeresen felneveltek. Így ünnepelte harmadik születésnapját Kurszán, aki a kalandos kezdés után remélhetően még sok évig élheti a sasok szokásos hétköznapjait, számunkra is rengeteg értékes adatot szolgáltatva.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Wikimedia Commons

Jeladós parlagi sasok lepték el a Csanádi pusztákat
Kedvelt zsákmányuk a hörcsög, abból pedig van elég.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik