Mozaik

Tizenkét megmérgezett sas tetemét találták meg a természetvédők

A szokásosnál is súlyosabb idén a tavaszi ragadozómadár-mérgezési hullám.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egysége és a nemzetipark igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata a koronavírus-járvány alatt is folytatja munkáját.

Így derült fény arra, hogy idén már tizenkét sas esett mérgezés áldozatául, és csak az utóbbi egy hónapban hét különböző helyszínen kerültek elő mérgezéses tüneteket mutató elhullott ragadozó madarak, emlősök és mérgezett csalétkek. Az elpusztult egyedek száma április közepére meghaladta a 77 példányt, köztük kilenc rétisas és három fokozottan védett parlagi sas, természetvédelmi értékük példányonként 1 millió Ft.

A tetemek mintegy kétharmadát, 50 madarat és emlőst, valamint kilenc mérgezett csalétket a Falco nevű német juhász és a Carlo névre hallgató belga juhász kutyák segítségével találták meg.

Fotó: Magyar Madártani Egyesület/Deák Gábor

Az elkövetők valószínűleg abban bíznak, hogy az elrendelt járványügyi korlátozások árnyékában nem derül fény tettükre, ezért bátrabban helyeznek ki mérgezett csalétkeket.

Az MME és a nemzeti parki természetvédelmi őrszolgálat munkájának köszönhetően azonban a begyűjtött tetemek és csalétkek laboratóriumi vizsgálatai folyamatban vannak, feljelentések születtek, és rendőrségi nyomozások indultak. Az elkövetők ellen több bűncselekmény miatt is vádat emelhetnek (természetkárosítás, állatkínzás, orvvadászat, méreggel való visszaélés), így akár milliós pénzbüntetésre és egytől öt évig terjedő börtönbüntetésre is számíthatnak.

Kiemelt kép: Magyar Madártani Egyesület/Deák Gábor

Méreg végzett az 500 ezer forint értékű madarakkal
Védett és értékes madárpár pusztult el.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik