Mozaik

Újra költ hazánkban a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madara

Szántó Bence
Szántó Bence
Bár életmódját és viselkedését tekintve fecskeszerű, nem fecske, valójában nem énekesmadár, hanem a kolibrikkel áll közvetlen rokonságban.

Két éve madártani szenzációnak számított, hogy két városban, Hódmezővásárhelyen és Debrecenben is sikeresen költött a hihetetlen érdekes és egzotikus madárfaj, a havasi sarlósfecske. Tavaly már Szegeden is volt bizonyított adat róla, így óvatosan lehetett bizakodni, hogy új fecskefajjal bővül a hazai madárfauna.

Örömteli, hogy mára biztosabbnak látszik a tény, hiszen már hetekkel ezelőtt mindegyik helyen megjelentek, a remélhetőleg sikeresen költő egyedek, írta meg a tényt közösségi oldalán az MME Csongrád megyei csoportja.

Kapcsolódó
Új fecskefajjal bővülhet a magyar madárfauna
Ezek a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai.

A sarlósfecskék a világ legtöbbet és leggyorsabban repülő madarai. Leghihetetlenebb érdekessége ennek a fajcsaládnak, hogy kizárólag levegőben táplálkoznak, alszanak, párzanak és az ott talált anyagokból építik fészküket is, amit nyálukkal ragasztanak össze. Csak a költési időszakban érint szilárd felszínt a lábuk, amikor a magas sziklafalak vagy épületek hasadékában, erdőszéli faóriások törzsének felső részén lévő harkályodúkban költenek.

Érdekesség, hogy bár életmódjukat és viselkedésüket tekintve fecskeszerűek (és magyar nevük is ez), a csoport közel száz faja nemhogy nem fecske, valójában nem is énekesmadár, a kolibrikkel állnak közvetlen rokonságban.

Kapcsolódó
Összefogás szükséges a fecskék megmentéséért
Magyarországról akár kétmillió fecske is hiányozhat 2010 óta a nyár második felében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik