Mozaik

Ilyen fecskéből csak néhány pár költ az országban

Hódmezővásárhelyen egy tízemeletes társasház falán raktak fészket.

A sarlósfecskénél és a halvány sarlósfecskénél jóval termetesebb havasi sarlósfecske tizennégy alkalommal került elő Magyraországon 1996-2020 között. Az 1996-2019 közötti havasi sarlósfecske megfigyelések egy-egy, ritkábban két átrepülő madárra, egyszeri alkalmakra korlátozódtak, költést nem figyeltek meg a szakemberek.

10 hónapig leszállás nélkül repülnek a sarlósfecskék
Ez az eddigi leghosszabb időtartam, amelyet madaraknál valaha mértek.

2020. május 2-án helyi madarászok lettek figyelmesek először egy, majd három, másnap már négy havasi sarlósfecskére Debrecenben, egy gabonatároló silónál.

Amennyiben költenek, és bebizonyosodik, hogy fiókáik lesznek, akkor új fészkelő fajjal bővülhet Magyarország madárfaunája

– írta az észlelést követően a Magyar Madártani Egyesület.

Ma már elmondhatjuk, hogy így történt, sőt a madárbarátok újabb megfigyeléssel jelentkeztek, olvasható a Körös-Maros Nemzeti Park weboldalán.

Hódmezővásárhelyen egy tízemeletes társasház falán több pár havasi sarlósfecske költ. A fecskéket először július 22-én figyelték meg helyi madarászok, amint két pár havasi sarlósfecske etette fiókáit. Előfordult, hogy azonos időben nyolc madarat láttak, melyek több helyen is berepültek a résekbe

– fogalmaztak a nemzeti park weboldalán.

A tények alapján immár bizonyos, hogy új, hazánkban is fészkelő fecskefajjal bővült a magyar madárfauna, a költőpárok számának pontosításához azonban további megfigyelések szükségesek.

Kiemelt kép: Wikimedia Commons

Fecskék díszítik egy szegedi fűtőmű falát
Több mint 800 négyzetméternyi felületre kerültek fecskéket ábrázoló falfestmények.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik