Mozaik

Így lett a kis aranyszobor a filmesek legvágyottabb díja

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Érdekességek az idén 95. alkalommal sorra kerülő Oscar-gáláról.

Az Oscar-díj, hivatalos nevén az Academy Award of Merit, az Amerikai Filmakadémia által alapított filmes díj, amelyet az amerikai filmipar legkiemelkedőbb alkotásainak elismeréseként osztanak ki minden évben.

Az első Oscar-díjakat 1929-ben adták át a Hollywood Roosevelt Hotelben tartott gálán. Ekkorra a filmes ipar igencsak növekedett és fejlődött az Egyesült Államokban. Az első díjátadó gálán körülbelül csak 250 ember vett részt. A gálát azóta hatalmas érdeklődés övezi és az egyik legnézettebb televíziós esemény a világon.

Wikimedia Commons

Az Oscar-díjat az előző évben bemutatott filmek alkotói között jelenleg 23 különböző kategóriában (korábban volt, hogy kettéosztottak egy kategóriát) osztják ki, többek között a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színész és a legjobb női színész kategóriában. A jelöltek listájára a technikai kategóriákban három, a többi kategóriában öt jelölt kerül – kivétel a Legjobb film kategória, melyben 2010-től 10 jelöltet választanak ki -, akikre az akadémia tagjai szavaznak. Az eredményeket rendkívüli titoktartás mellett összesítik és őrzik a díjátadás pillanatáig.

Az Oscar-díj az egyik legnagyobb presztízzsel bíró filmes díj, és sokan úgy tartják, hogy az Oscar-díjat elnyerni az egyik legnagyobb elismerés a filmes iparban. Az Oscar-díj nyertesei között olyan híres személyiségek találhatóak, mint Katharine Hepburn, Meryl Streep, Steven Spielberg, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese és Woody Allen.

Wikimedia Commons

Érdekességek az Oscar-díjról

Az Oscar-díj az egyetlen díj, amelynek elnevezése védjeggyé vált.

Az első Oscar-díjakat 1929-ben osztották ki, és azóta minden évben megrendezik a díjátadó gálát.

Az Oscar-díj hivatalosan az Amerikai Filmakadémia (AMPAS) által szervezett díjátadó. Az AMPAS tagjai közé tartoznak az iparág legkiemelkedőbb szakemberei, írók, rendezők, színészek és filmgyártók.

Az Oscar-díjak szobrait az ékszerész George Stanley tervezte, és először 1929-ben adták át.

Az Oscar-szobor magassága 34 cm, súlya pedig 3,85 kg.

Az Oscar-szobor alakja egy aranyozott lovagot ábrázol, aki egy kardot tart a mellkasán.

Wikimedia Commons

Az Oscar-díjat általában februárban vagy március elején adják át.

Az első díjat az 1928-as Wings című film kapta, mely az egyetlen Oscarral kitüntetett némafilmmé vált.

Az első nyertes hangosfilm a Broadway Melody (1929), az első színes, egyben a leghosszabb (234 perc) Oscar-díjas játékfilm az Elfújta a szél (1939).

Wikimedia Commons

2019-ben a dél-koreai Élősködők a legjobb film kategória első nem angol nyelvű nyertese lett, s emellett a legjobb nemzetközi filmek, a rendezők és az eredeti forgatókönyvek között is díjazták.

Billy Wilder volt az első, aki a Legénylakásért (1960) a legjobb rendezés, a legjobb film és a legjobb forgatókönyv díját is megkapta.

A legrövidebb alakításért (5 perc 2 másodperc) Beatrice Straight (Hálózat, 1976), a leghosszabbért (143 perc) Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939) kapott Oscart.

Két háromgenerációs Oscar-családot tartanak számon: 1948-ban Walter Huston mellékszereplőként, fia, John rendezőként és forgatókönyvíróként, unokája, Anjelica mellékszereplőként nyert (1985). Carmine Coppola 1974-ben filmzenéért, fia, Francis Ford rendezőként, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért kapott szobrocskát (2003).

A legtöbb Oscar-jelöléssel a Newman família büszkélkedhet, a család a 93. jelölését gyűjtötte be a filmzene területén.

Wikimedia Commons

Az Oscar-díj eddigi történelme során a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben. Őt Cedric Gibbons és Iain Neil követi 11 díjjal és Farciot Edouart 10 díjjal.

A filmek közt A Gyűrűk Ura – A Király visszatér 2003-ban mind a 11 jelölését díjra váltotta; a Ben Hur (1959) és a Titanic (1997) 12, illetve 14 jelölésből kapott 11 Oscar-díjat.

A színészek között a négyszeres Oscar-díjas Katharine Hepburn áll az élen, őt hárommal Meryl Streep, Jack Nicholson, Ingrid Bergman, Walter Brennan, valamint Daniel Day-Lewis és Frances McDormand követi, ők ketten mindhárom díjukat főszereplőként érdemelték ki, s McDormand A nomádok földje egyik producereként első nőként nyert a legjobb film kategóriában is. A színészi jelölések terén Meryl Streep a csúcstartó, akit 2018-ban már 21. alkalommal nomináltak.

A rendezők közül csak John Fordnak van négy Oscarja, és William Wyler gyűjtötte be a legtöbb jelölést: 12 darabot.

Steven Spielberg az első, akit hat egymást követő évtizedben is rendezői Oscarra jelöltek.

A színészek közt Richard Burton hét, Glenn Close és Peter O’Toole egyaránt nyolc jelölés után távozott üres kézzel, utóbbi 2002-ben életműdíjjal vigasztalódhatott. A filmek között A fordulópont (1977) és a Bíborszín (1985) szerepelt a legkiábrándítóbban, a 11 jelölésből egyet sem váltottak díjra.

A legifjabb Oscar-nyertes Shirley Temple, aki 1935-ben, hatévesen speciális, miniatűr Oscart kapott, a legidősebb Eli Wallach, aki 95 évesen vehetett át életműdíjat 2010-ben.

Ketten kaptak Nobel-díjat és Oscar-díjat is: G. B. Shaw ír drámaíró és Bob Dylan amerikai énekes, dalszerző. Négy éve Kobe Bryant egykori profi kosárlabdázó a Dear Basketball című animációs rövidfilm írójaként nyert szobrocskát.

Wikimedia Commons

A színészek közül ketten visszautasították a díjat: George C. Scott, a Patton (1970) című film főszereplője azt állította azért nem veszi át a díjat, mert alakítását nem tartja összemérhetőnek a többi színésszel. Marlon Brando, A Keresztapa (1972) díjazottja az indián származású Sacheen Littlefeathert küldte maga helyett a díjátadóra, az amerikai őslakosokkal szembeni bánásmód elleni tiltakozásul.[15]

Walt Disney 1939-ban a Hófehérke és a hét törpe című rajzfilmjéért egy nagy és hét kisebb méretű Oscar-díjat kapott.

Oscar-díjátadó 2023

A 95. Oscar-gálán az Amerikai Filmművészetek és Filmtudományok Akadémiája a 2022-es év legjobb filmjeit és filmeseit részesíti elismerésben. A díjátadó ceremóniát 2023. március 12-én rendezik a Dolby Színházban Los Angelesben, helyi idő szerint 17:00 órától (hazai idő szerint március 13-án 02:00 órától). A ceremónián az Akadémia 23 kategóriában díjazza a filmeket és alkotóikat.

Wikimedia Commons

A rendezvény házigazdája Jimmy Kimmel humorista lesz, aki most harmadszor vezeti a showműsort.

A jelöléseket 2023. január 24-én jelentették be.

Wikimedia Commons

A legsikeresebb alkotás a Daniels fivérek, Daniel Kwan és Daniel Scheinert Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi-kalandfilm, akcióvígjátéka: 10 kategóriában 11 jelölést kapott. Kilenc-kilenc jelöléssel követi az amerikai-angol-ír koprodukcióban készült filmdráma, A sziget szellemei, valamint Erich Maria Remarque azonos című regénye alapján készült Nyugaton a helyzet változatlan, amivel az Oscar-díj történetében e német-amerikai háborús akciófilm lett a tizenötödik alkotás, amely a legjobb film és a legjobb nemzetközi játékfilm kategóriában egyaránt jelölve lett. A jelölések érdekessége, hogy Michelle Yeoh lett az első malajziai nő, aki esélyt kapott a legjobb színésznő díjra; rajta kívül további három kelet-ázsiai származású előadóművész kapott jelölést fő- vagy mellékszerepben nyújtott kiemelkedő alakításért. A 90 éves John Williams zeneszerző lett az Oscar-történelem legidősebb díjra jelölt művésze, egyben megdöntve saját rekordját, mint a legtöbb Oscar-díjra jelölt élő személy.

Kapcsolódó
Tehenet és a borját mentette meg a vágóhídtól az Oscar-díjas színész
Szívhez szóló beszéd és videó Joaquin Phoenixtől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik