Összesen 175 kormoránt lőttek ki Győr-Moson-Sopronban

A fő problémát nem a hazánkban fészkelő, hanem az északról érkező madarak okozzák.

A kormoránok országszerte egyre nagyobb kárt okoznak a halállományban, Győr-Moson-Sopron vármegyei horgászszövetség ügyvezető elnöke, Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna szerint elsősorban nem a megyénkben élő őshonos, nálunk fészkelő kormoránokkal van a probléma. Telente ugyanis, északról a Balti országokból, a Német Alföldről, és Hollandiából csapatostól érkezik meg hozzánk a kormorán, amint hidegebbre fordul az időjárás.

Január második felében, amikor hidegebb lett, megjelentek az átvonuló madarak, ekkor lőttük ki őket. Négyszer tudtunk gyérítést szervezni, mert ugyanebben az időben a vadásztársasságoknak gazdasági vadászata is van, akkor nem zavarhatjuk a feladataikat

– nyilatkozott a Kisalföldnek a megyei horgászszövetség ügyvezető elnöke.

A kárókatona gyérítését engedély nélkül végezheti a külön jogszabályok alapján kijelölt vadászatra jogosult, valamint a halőr a halállományokban keletkezett károk mérséklése érdekében. Amennyiben azonban a riasztás, illetve gyérítés természetvédelmi területen történik, mint Győr-Moson-Sopron esetében – hiszen a megyei vízterületek nagy része természetvédelmi területen található –, a tevékenység természetvédelmi engedély köteles.

Ezt évről évre megkéri a szövetség, idén 175 madár kilövésére kaptak engedélyt.

A szakirodalom szerint a kárókatona naponta fél kiló halat fogyaszt el. Ha a kilőtt madarakat nézzük, ez 87,5 kilogrammot jelent, a vonuló madarak itt tartózkodási idejével számolva pedig kicsivel több mint 13200 kilogramm halról beszélhetünk.

Ha ezt a ponty jelenlegi kilókénti árával felszorozzuk (tavaly a ponty bruttó 1500 forint volt, a süllő 6300), láthatjuk, hogy ez a madármennyiség mintegy 20 millió forintos kárt okozott, és ez csak egy nagyon kis hányada az itt telelő madaraknak. Arról nem is beszélve, hogy a kárókatona sok esetben csak megsebzi a halakat, ami később a sérülés miatt pusztul el.

Fontos azt is tudni, hogy ínyenc madárról beszélünk, mely szívesebben fogyasztja a hengeres testű halakat, így a kősüllőt, süllőt, kecsegét, amelyek magasabb áron kaphatóak és a védett halakról még nem is ejtettünk szót.

Jövőre ismét tárgyalni fogunk, elsősorban arról, hogy a kilövési határidőt eltolhassuk, ami eddig február 15-öt volt. A lehálózás jó megoldás lehet kis egyesületi vizeken, de ez szinte kivitelezhetetlen a természetes vizeket nézve. Ebben egyébként élen jár az Abdai Horgász Egyesület, akik évről évre madzaggal hálózzák körbe a vízfelszínük tetejét, ezáltal biztonságot nyújtva a halaknak

– mondta el Ivancsóné dr. Horváth Zsuzsanna.

Kapcsolódó
Könyörtelenül gyérítik a Tiszán portyázó kormoránokat
Tucatszámra lövik a falánk kárókatonákat a Tiszán.