Mozaik

Könyörtelenül gyérítik a Tiszán portyázó kormoránokat

Pixabay
Pixabay
Engedéllyel riasztják és lövik a madarakat.

Az elmúlt hét volt eddig a legeredményesebb a kárókatonák téli gyérítésének 2022-23-as szezonjában, írta az MTI-re hivatkozva a Pecaverzum. A sikerben nagy szerepet játszott, hogy megérkezett a fagyos időjárás.

A kárókatonák és a halgazdaságok viszonya finoman szólva is hűvös, mivel a haltenyésztőknek évről évre hatalmas károkat okoznak a falánk ragadozók.

Egy kormorán akár napi 1,5-3 kilogramm halat is elfogyaszt, de ennek többszörösén ejthet halálos sebeket.

A nagy testű madár zavarja a télen nyugalmi állapotba kerülő halakat. A zavarás hatására a vermelő halak legyengülnek, a betegségek könnyebben megtámadják őket. Ezért riasztják, és lövik engedéllyel a kormoránokat a Tiszán és a Tisza-tó part menti részein.

Pixabay

A Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetségének ügyvezető igazgatója elmondta, száz példány kilövésére kaptak engedélyt a Tisza folyó Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei szakaszán, Tiszaugtól Kisköréig. Az első vadászaton a folyó Kisköre és Tiszaroff közötti szakaszán huszonegy példányt ejtettek el.

Jelenleg a Tisza az egyetlen hely, ahol a kárókatonák táplálkozhatnak, így kisebb területre koncentrálódnak a madarak. Míg decemberben és januárban mindössze 53 kárókatonát sikerült lelőni, addig csak az elmúlt héten egy híján százat.

A jelen állományszabályozási idényben eddig 162 kárókatonát sikerült elejtenie a vadászó halőröknek és a hivatásos vadászoknak. Az időjárás-előrejelzés szerint a hideg idő elhúzódhat, ez kedvez a halak védelmének.

Azonban már most egyértelműen látszik, hogy nem tudják idén elérni a tavalyi közel 350-es kilőtt egyedszámot.

Kapcsolódó
Gyérítik a Dunán garázdálkodó kormoránokat
Magyarországon 2500-3000 kárókatona fészkel, de télen 30-40 000 példány jelenik meg a magyar vizeken.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik