Mozaik

Lapátos agancsú szarvasbikát ejtett el egy vadász

A gímszarvas az egyik legnagyobb szarvasféle.

Még a tavalyi év utolsó napjaiban sikerült terítékre hoznia egy különleges agancsú gímszarvasbikát a zalaszentgróti Tóth Jánosnak – közölte a Nimród Vadászújság Facebook-oldala. Agancsa lapátszerű, 6.49 kilogrammos tömegével bronzminősítést kapott.

Az állat erősen lesoványodott, csak 99 kilogrammos volt. Feltehetően egy korábbi lövésből származik a bal mellső lábán található sérülése, amitől állapota is romlott. Tüdején korábbi tüdőgyulladásból eredő letapadásokat találtak. Korát öt évre becsülték.

A gímszarvas az emlősök osztályának párosujjú patások rendjébe, ezen belül a szarvasfélék családjába tartozó faj. Nemének a típusfaja. Régies elnevezése a rőtvad, ez a német Rotwild (rőt- vagy vörösvad) és az angol Red Deer (rőt vagy vörös szarvas) megfelelője. Magyarország legnagyobb testű kérődző vadfaja, a köznyelvben gyakran szarvasként említik. Hímjét bikának, nőstényét tehénnek, szaporítás előtt ünőnek, szaporulatát bika- vagy ünőborjúnak nevezik.

Habár egyes helyeken a gímszarvasállományok erősen csökkentek, a faj egésze soha sem állt a kihalás szélén. A visszatelepítések és a védelmi intézkedések Európa nagy részén a szarvasállomány növekedését eredményezték, ami alól Magyarország sem kivétel.

Kapcsolódó
18 ezer eurótól indul a minőségi gímbikák kilövése Zalában
A kilőhető gímszarvasbikák 66 százaléka terítékre került Zala megyében az őszi vadászaton.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik