Mozaik

1266 gímszarvasbikát lőttek ki ősszel Zalában

mti/kovács attila
mti/kovács attila
Mexikói, belga, orosz, német, osztrák, svájci és amerikai vadászok is eljöttek a zalai vadászterületekre.

Rekorderedménnyel zárult a gímszarvasbika vadászat Zala megyében; az őszi hónapokban 1266 példány került terítékre, csaknem kétszer annyi, mint az elmúlt év azonos időszakában.

Kapcsolódó
Hatalmas szarvasvonulást vettek videóra Tolnában
Csak jönnek és jönnek a gímszarvasok, százával.

A szeptember 1. és október 26. között bemutatott trófeák 64 százaléka (821 példány) kapott érmes minősítést: 125 arany, 348-348 pedig ezüst- és bronzérmes lett. A Zala-Jagd Vadásztársaság, valamint a Válickavölgye Vadászklub területén elejtett gímek trófeái kimagasló, 240,77 pontot értek el.

A Zala megyében terítékre került tizennégy csúcspéldányt – a 230 pontot meghaladó gímszarvasbika trófeákat – az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül

– tájékoztatta az MTI-t Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője.

A szakszerűtlen elejtések aránya 5,7 százalék volt.

A legnagyobb, 14,11 kilogramm trófeasúlyú, 12 éves bikát a Bagodi Vadásztársaság területén magyar vadász ejtette el szeptember 11-én.

A 11 kilogramm trófeasúly feletti gímbika kilövése – a vadászterület milyenségétől függően – átlagosan 3 millió forint “körül indulhat” Zalában. Az árak az elmúlt tíz évben nem emelkedtek, a költségnövekedést (a kukorica, üzemanyag árának emelkedését) a vadászati árjegyzék nem követte

– közölte Győrvári Attila megyei fővadász, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) megyei szervezetének titkára.

Kapcsolódó
Eltűntek a vendégvadászok, kevesebb őzbakot lőnek ki
Messze még az éves terv teljesítése a somogyi vadászatra jogosultak számára.

Az ősz első két hónapjában közel 1100 vadászati engedélyt adtak ki. A külföldi bérvadászok 85 százaléka Németországból, Ausztriából és Svájcból érkezett Zala megyébe, kisebb számban mexikói, belga, orosz és amerikai vadászok is eljöttek a zalai vadászterületekre.

A 2021/2022-es vadászatai évre 2700 hazai vadász váltott vadászjegyet.

A gímszarvasok 70 százalékát külföldi bérvadászok ejtették el, míg tavaly a koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási korlátozások miatt az őszi hónapokban a nimródok mindössze 41 százaléka érkezett külföldről

– ismertette Lázár Attila.

A gímszarvasbika-vadászatból és a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokból a tavalyinál valószínűleg magasabb árbevételt érnek el idén a vadásztársaságok. A magas terményárak miatt viszont a kiadások összege is növekedhet, amely jelentősen befolyásolhatja a 2021/2022-es vadászati év eredményét.

A februárban zárult (2020/2021-es) vadászati évben az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint, míg a kiadások összege 2 milliárd forint körül volt.

A vadászati hatóság a szeptembertől január végéig tartó időszakban 1932 gímszarvasbika elejtését engedélyezte. A kilőhető példányok 65 százaléka (1266 gímszarvasbika) október 26-ig terítékre került, ezért több vadásztársaság kérte (gímszarvas bikára és tarvadra) a kilövési kvóta emelését

– mondta Lázár Attila.

A február végéig tartó vadászati évben 7 ezer gímszarvas, 5300 őz kilövését engedélyezték, az állategészségügyi hatóság pedig 18 900 vaddisznó kilövését írta elő.

Kapcsolódó
Hatalmas gímszarvasbikát terítettek le Zalában
Az Országos Trófeabíráló Testület dönti el, hogy a trófeát nemzeti értékké nyilvánítják vagy sem.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik