Mozaik

Lenyűgöző fotók a barkás agancsú gímszarvas bikákról

MTI/Kovács Attila
MTI/Kovács Attila

Barkás agancsú gímszarvas bikákról készített pazar felvételeket az MTI fotósa Somogy megyében, a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészete területén.

MTI/Kovács Attila

A gímszarvas hazánk legnagyobb testű vadfaja, a kifejlett bikák testsúlya meghaladhatja a 200 kilogrammot is. A nőstény állatot tehénnek (ellés előtt ünőnek), míg kicsinyét borjúnak hívják. Agancsot csak a hímek, azaz a bikák viselnek, akik minden tél végén elhullajtják, majd tavasszal újranövesztik fejdíszüket, ami akár 8-10 kilogrammosra is megnőhet.

MTI/Kovács Attila

Szaporodási időszaka, a jellegzetes szarvasbőgés szeptemberben kezdődik. A bikák ilyenkor hangos bőgésükkel csalogatják magukhoz a teheneket, és ijesztik el vetélytársaikat, akikkel gyakran össze is csapnak.

MTI/Kovács Attila

A Wikipédia szócikke szerint Magyarországon a dél-dunántúli területeken található a legnagyobb szarvasállomány, ahol 1996-ban a hazai állomány fele, mintegy 30 000 szarvas élt. A minőséget jelzi az évente ott elejtett 150–180 aranyérmes bika is. A legtöbb példány a Dunától nyugatra él, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megyében.

MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó
Két kapitális gímszarvasbikát terített le egy dán bérvadász Molnaszecsődön
A vendégvadász négy napot töltött Vas megyében.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik