Virágzó vidékünk

Zalaegerszeg új vonzereje az okos és élményalapú turizmus

A jövő intelligens technológiai megoldásaira alapozva a városba érkező turisták élményalapú tájékozódását és információszerzését segítik.

Közel 200 millió forint értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból – a Területi- és Területfejlesztési Operatív Program keretében – belvárosi wifi-hálózatot építettek ki, érintőképernyős információs rendszereket telepítettek, valamint számítógépes és okostelefonos applikációkat fejlesztettek Zalaegerszegen.

Kapcsolódó

Az önkormányzati beruházás keretében a városban már meglévő, illetve fejlesztés alatt álló turisztikai kínálatot igyekeznek elérhetővé tenni és népszerűsíteni,  egyebek mellett a Göcseji Falumúzeumot, a tévétornyot, vagy éppen az AquaCityt.

Jelenleg is számos kulturális, vagy éppen az aktív turizmust szolgáló fejlesztés van folyamatban Zalaegerszegen, melyek szintén részei a „Smart City” fejlesztési iránynak. Ezek közül kiemelkedik a Mindszenty József alakját bemutató, jelenleg átadás alatt álló Mindszentyneum Múzeum és a különböző szabadidős fejlesztések között az épülő Alsóerdei Sport- és Élménypark.

A város ad otthont az önvezető autók járműipari tesztpályájának, de más területen is elkötelezett az  „okos” fejlesztések iránt. Ennek legújabb állomása, hogy modern technológiai eszközök segítségével igyekeznek jobban megismertetni a helyi turisztikai attrakciókat az idelátogatókkal.

Ennek részeként a mostani beruházás során három darab kültéri érintőképernyős, interaktív információs terminált, három pár kültéri moduláris okos padot, gyerekek számára egy okos játszóeszközt és free wifi routereket telepítettek a város különböző pontjaira. Az eszközök 4 helyszínen, a Piac téren, a Dísz téren, az Autóbusz pályaudvaron és a Sportcsarnok előtt állnak rendelkezésre.

A projekt részeként Zalaegerszeg belvárosában egy kilométeres átmérőjű körben, 53 jeladó eszközzel alakítottak ki ingyenes wifi-zónát. A fejlesztéseknek köszönhetően mobilapplikáció segítségével fedezhetik fel az idelátogatók Zalaegerszeg érdekességeit, látnivalóit, nevezetességeit.

Az e-City mobil applikációban – mely áruházakból letölthető mind Android, mind IOS platformokra – és az e-city portálon  is megtalálhatók és igény szerint kereshetők a városi programajánlatok, melyek között minden évszakban és minden korosztály találhat kedvére valót.

Mit nyújt az e-City?

Az e-City segítségével megismerhetők a zalaegerszegi szálláshelyek és vendéglátóhelyek, miközben az alkalmazás számos hasznos helyi vonatkozású információt is tartalmaz a közlekedéssel – például parkolás, menetrendek, elektromos-autó töltőállomás –, piacnapokkal és egyes közszolgáltatások elérhetőségével – például orvosi ügyelet – kapcsolatban, de van benne túraútvonal tervező és pontgyűjtő funkció is, melyek segítségével értékes ajándékokhoz is hozzájuthatnak a felhasználók.

A pályázat eredményeképp mind az ideérkező látogatók és a helybeliek egyaránt könnyebben, kényelmesebben hozzáférhetnek a hasznos információkhoz a teljes értékű kikapcsolódás érdekében, így a zalai megyeszékhelyen büszkén mondhatják: Zalaegerszeg a jövő városainak útjára lépett.

A program Zalaegerszeg turisztikai vonzerejének növelése a „Smart City” eszközrendszerével című TOP-6.1.4-15-ZL1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

Szponzorált tartalom

A cikk Zalaegerszeg Város Önkormányzatának támogatásával készült.

Kapcsolódó
5 dunántúli tó, ahol édes élmény a séta és a pihenés
Gyöngyszemek, melyek partján télen-nyáron jó andalogni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik