Virágzó vidékünk

Már zenélnek az erdő orgonái a Gemencen

Megkezdődött a gímszarvas bikák semmihez sem hasonlítható koncertje.

Esténként már hallani lehet Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében a gímszarvas bikák semmihez sem hasonlítható koncertjét. A Gemenc Zrt. által szervezett „Igazi szarvasbőgés-hallgató túrákon” bárki részesévé válhat ennek a különleges természeti jelenségnek úgy, hogy közben nem zavarja a vadállományt.

2020. augusztus 28. és szeptember 12. között indulnak a túrák, amely során a kirándulók azokat az erdőrészeket keresik fel erdei vasúttal, amelyek közelében jelentősebb gímszarvas bőgés várható. Az erdőgazdaság gyermekeknek nem ajánlja ezeket a túrákat, nekik 2020. szeptember 12-én külön gyermekbarát szarvasbőgés-hallgatást szervez.

Gímvallatás

A Gemenc Zrt. egyedi programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvas bikák különleges bőgése érdekel. A Gemenc Zrt. Ökoturisztikai Központjából, Pörbölyről 17.30-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtott agancs és bőgőkürt bemutatón vesznek részt, ahol választ kaphatnak arra kérdésre, hogy mit olvashat ki a szakember a hullajtott agancsokból, hányféle bőgő hangot hallhatunk az erdőben, hogyan élnek a gímszarvasok.

Rezét gőzös meséje a gemenci erdők élővilágáról
Az egyik történetből a Mikulás titka is kiderül.

Megtekinthetőek lesznek az elmúlt években gyűjtött legérdekesebb hullajtott agancsok és a bőgőkürt sem marad néma. Az előadás után levetítik Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét. Ezt követően 18:30-kor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 20:30 körül érkeznek vissza a túrázók a kiinduló állomásra.

Nem mindennapi élményben lehet része mindazoknak, akik a vacsora opciót választják, hiszen megismerkedhetnek Gemenc ízeivel, azzal az évszázados gasztronómiai hagyománnyal, amely a tájat jellemzi szarvasbőgés idején. Az étkezést is választók számára a program 16:30-kor kezdődik.

Csak gyerekeknek

A túrákon való részvételt gyermekek részére az erdőgazdaság szakemberei általában nem ajánlják, hiszen ezek az események több órásak és csak akkor eredményesek, ha a látogatók végig csendben figyelnek. A Gemenc Zrt. ugyanakkor fontosnak tartja a természet megszerettetését, megismertetését és a környezeti nevelést, ezért egy alkalommal, 2020. szeptember 12-én, külön a gyermekeknek szánt túrát szervez az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A program szervezői a túrákra csak előzetes bejelentkezés alapján tudják fogadni a kirándulókat. További részletek IDE KATTINTVA találhatók.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Attila

Párját ritkítja a világhírű magyar szarvasfarm
Turisztikai szerepvállalásuk is tudatos, hiszen az itt szerzett látvány és élmény felejthetetlen.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik