Mozaik

Lefotózták a Föld közelében száguldó űrsziklát a Balatontól

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
Alig 174 641 kilométer távolságban volt, ez csillagászati szempontból nem számít soknak.

Különleges csillagászati jelenséget, egy földközeli kisbolygót sikerült március 25-én, szombaton este lefényképezni a Balaton Csillagvizsgálóból, írta a Veol.

A hírt Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Hold-megfigyelési szakcsoportjának, a balatonfűzfői Balaton Csillagvizsgáló vezetője közölte a portállal.

A 2023 DZ2 nevű égitestet a La Palma-i Csillagvizsgáló munkatársai észlelték elsőként 2023 februárjában. Az objektum 45-100 méter átmérőjű lehet. A kisbolygó egy Föld-közeli aszteroida, és az úgynevezett Apollo-család tagja.

A 2023DZ2 elnevezésű kisbolygó igen közel haladt el a Föld mellett, alig 174 641 kilométer távolságban. Ez a Föld-Hold átlagos távolságának kevesebb, mint a fele

– mondta Kocsis Antal.

A gyors látszólagos mozgású űrszikla alacsonyan, alig nyolc fok magasságban látszott, de a derült égnek köszönhetően a Balaton Csillagvizsgáló 100 milliméteres ED-lencsés távcsövével sikerült megörökíteni több felvételen is ezt a ritka alkalmat. Az egyetlen kép 30 másodperc expozícióval készült, melyen jól látható az állócsillagok között hosszú csíkot húzó kisbolygó nyoma.

A felvételt készítette: Kocsis Antal, Gubicza László és Németh Csaba

Az aszteroida most biztonságos távolságban haladt el a Föld mellett, bár a 174 ezer kilométer csillagászati szempontból meglehetősen kis távolságnak számít.

A jelenlegi számítások alapján a kisbolygó legközelebb 2026. március 27-én kerülhet a Föld közelébe, s akkor 1:430-as eséllyel csapódhat be. Pályája alaposabb megismerésével viszont a kockázat bizonyosan csökkenni fog az elkövetkező időszakban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik