Mozaik

Óriás algaevő halat azonosítottak a Hévízi-tóban

MHT
MHT

Az elmúlt években egyre sokasodott az olyan események száma, amikor a magyarországi természetes vízből eddig nem ismert halfajt mutattak ki a Hévízi-tóban. Ez a természetvédelmi szempontból szomorú sorminta folytatódott a napokban.

A Magyar Haltani Társaság egyik olvasója számolt be róla, hogy a Hévízi-tó forrásbarlangjában készült víz alatt készített videóban látott egy furcsaságot, ami kíváncsivá tette őt.

A szervezet Mit fogtam? című rovatának címzett levelében képet is mellékelt az érintett halról. Kérdése úgy hangzott:

azt tudom, hogy ennek a termálvizéből számos egzotikus faj került már elő,  és gondolom, hogy a képen is egy akváriumból kirakott faj látható. Valami algaevő harcsa lehet?

A Magyar Haltani Társaság akvarisztikai szakértője előbb azt válaszolta, hogy a fotón egy orinocoi algaevőharcsa (Pterygoplichthys multiradiatus) látható, de később helyesbített, a képen látható állat ugyanis egy óriás algaevőhal (Ptergyoplichthys pardalis).

Hozzátették, a hibás elsődleges azonosítás oka, hogy korábban néhány hibás leírás és fénykép is bekerült a szakirodalomba, illetve a képen nem látszik minden lényeges jellemző bélyeg.

Az óriás algaevőhal hétköznapi beceneve a plekó. Az Akvaristalexikon szerint  közel minden állatkereskedésben beszerezhető, ami sajnálatos probléma, hiszen mérete végett csak a legnagyobb szobai akváriumokban szabadna tartani. Ezzel szemben nagyon gyakran 50-100 literes medencékbe is megvásárolják, melyek teljességgel alkalmatlanok a plekók tartására.

A faj Dél-Amerika északi részén, Peruban és Bolíviában őshonos, ezért a fehérvizes esőerdei körülmények a legmegfelelőbbek a számára.

2015 óta egyébként olyan édesvízi trópusi halak kerültek ki a Hévízi-tóból, mint a pompás malawisügér, citromsügér, jaguársügér, ötfoltos tarkasügér, tűzfejű tarkasügér és jukatáni fogasponty. Szakértők szerint a Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák te­lerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban. Elengedik, tenyésztgetik, ha úgy döntenek, kiszedik azokat.

Kapcsolódó
Tűzpiros pontyot fogtak a Ráckevei-Dunából
Ilyen halat is ritkán látni.
Olvasói sztorik