Mozaik

Újra költ az énekes hattyú Magyarországon

Selmeczi Kovács Ádám
Selmeczi Kovács Ádám
Ritka vendég érkezett Magyarországra.

Szenzációs madármegfigyelésről számoltak be az Ipoly-mentén.

Selmeczi Kovács Ádám a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Börzsönyi Tájegységének vezetője tudósított az örömteli eseményről.

Április közepén egy területellenőrzés során bukkant a hattyúfészekre. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében lévő Nagy-sziget élőhelyrekontrukciós területen a tojó kotlik, a gúnár pedig gondosan őrzi a 6 tojást.

Facebook / Selmeczki Kovács Ádám

A terepi madarászok Magyarországon az énekes hattyút, mint rendszeres, de ritka átvonulót és téli vendéget ismerik. A XVIII. század közepéig a Tiszántúl mocsaraiban is fészkelő faj növekvő európai állománya az utóbbi időben elkezdett terjeszkedni, ennek következtében egy ideje ez az alapvetően északi elterjedésű madárfaj újra költ hazánkban is

-mondta Selmeczi Kovács Ádám a Sokszínű vidéknek

A szakember kiemelte, 2005-ben sikerült bizonyítani a madár fészkelését az Ipoly-folyó mentén, ahol azóta is (az igen száraz éveket – mint amilyen 2019 és 2022 volt – leszámítva) évről-évre sikerrel költ.

Selmeczi Kovács Ádám

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság által Drégelypalánk közelében létrehozott élőhelyrekonstukció remek helyet nyújt a vízhez kötődő élőlények, így énekes hattyúk számára is.

A tekintélyes méretű madár hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

Kapcsolódó
Balatonban ringatózó tojásból kelt ki megmentőjénél Totó, a hattyú
A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, őt viszont szeretettel meg is öleli.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik