Mozaik

Balatonban ringatózó tojásból kelt ki megmentőjénél Totó, a hattyú

Youtube
Youtube
A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, őt viszont szeretettel meg is öleli.

Totó, a hattyú 2020 nyarán került Rigó Gáborhoz, a Festetics-kastély madárparkjába. A Balaton vizében ringatózó tojásra egy hölgy bukkant rá vitorlázás közben, hazavitte, lámpa alá tette, és mikor kiderült, hogy kis fióka mocorog a tojásban, párnák, infralámpa és saját teste melegének segítségével kiköltötte a tojást.

A kikelt fiókát egy hétig gondozta, majd a madárparkba vitte, ahol Rigó Gábor kezdte gondozni.

A kis Totó azóta megnőtt, már nem fér el egy tenyérben, de még mindig ragaszkodik gazdájához, Gáborhoz, írja a likebalaton.hu.

Totó most is a keszthelyi kastély madárparkjában lakik, a hattyú és Gábor pedig azóta is elválaszthatatlanok, együtt jártak strandolni, sőt, gyakran autóztak is a hattyúval, amíg kisebb volt.

Helikon Kastélymúzeum és Madárpark/Facebook

Ma már túl nagy, bár szívesen eljönne velem, már nem viszem el autóval. Minden reggel várja, hogy megérkezzek, amikor kinyitom a kerítésének kapuját, rögtön szalad felém, és egy reggeli ceremónia során üdvözöl, megölelget

– árulta el Gábor.

A madár hozzászokott az emberekhez, de megsimogatni csak a gazdája tudja, őt viszont szeretettel meg is öleli.

Nagyon erősen ragaszkodik hozzám. A madarak alapvetően nem szeretik a szeretgetést, de ő igényli ezt a fajta közelséget, engem tekint a családjának, ki tudja mutatni a szeretetét. Ez a kötődés csak felém alakult ki, mást nem enged a közelébe. Nagyon érdekes figyelni, miközben turkászik a kabátomon vagy ahogy ezt az egyedi berregő hangot hallatja, szinte beszél hozzám

– mondta el a gondozó.

Egy hattyú 20 évig él, három évesen lesz ivarérett. Gábor azt tervezi, hogy addigra Totó már a többi hattyú között él majd.

Kapcsolódó
4+1 kihagyhatatlan látnivaló Keszthelyen
Ha egynapos kirándulásra érkezünk a városba, ezeket a helyeket látni kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik