Virágzó vidékünk

Ezernyi ágra szakadt a fékezhetetlenül áradó Ipoly

Molnár Ábel Péter
Molnár Ábel Péter
Mesés látványt nyújtott az áradó Ipoly a felhők alól.

Ágasbogas rajzolatban lépett ki az Ipoly folyó az ártérbe Molnár Ábel Péter fotóin.

Nem először bukkanunk a világhálón gyönyörű felvételekre. A napokban egyszer már az Ipoly folyó sodráról hírt adtunk, akkor szintén pazar látvány tárult a fotós szeme elé, igaz, a vízpartról.

Más hazai folyókról is gyakran készítenek izgalmas fotókat, a most napvilágot látott képek azonban még ezek között is előkelő helyen szerepelhetnek. A felvételek készítésnek idején éppen az adott szakaszon tetőzött az Ipoly.

Északi határfolyónk Drégelypalánk és Hont közötti szakaszán készültek a fantasztikus képek. Egy grafikus sem rajzolhatta volna meg szebben a páratlan vonalhálót.

A Facebook bejegyzésből megtudhatjuk, hogy az Ipoly azon a napon lentről szemlélve egy feszített víztükrű medence képére hajazott. A fotós szavaival felülről “akár egy delta-rendszer” szeszélyes kanyarokat rajzolt a tájba a megáradt folyó.

Ahol a mederbe már nem fért a levonuló víz, ott túlbukott a parton és ezernyi ágú hálózaton keresztül vonult lefelé a természetes árterében.

Ökológiai vizsgálat közben készítettem a képeket. Természetvédelmi szempontból kiemelten fontos, hogy ismerjük a természetközeli árterek működését, amelyből olyan kevés maradt meg hazánkban. A drón, mint eszköz jelentősen segíti ezt a megismerési folyamatot, láthatóvá és bemutathatóvá teszi azt, amit sem a földről, sem a műholdfotókról nem láthatunk

– mesélte Molnár Ábel Péter a Sokszínű Vidéknek.

Kapcsolódó
Ipolytarnóc: újra megtámadta a falut az Ipoly
A tetőzés csak kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik